WIMP-deeltje iets minder mysterieus

Als de mysterieuze donkere materie in het heelal uit onbekende subatomaire deeltjes bestaat, moeten die zwaarder zijn dan 30 gigaelektronvolt - 30 duizend keer de massa van een waterstofkern.

AMSTERDAM - Dat concluderen Amerikaanse natuurkundigen op basis van metingen van de Fermi Gamma-ray Space Telescope. Donkere materie verraadt zijn bestaan door de zwaartekrachtwerking.

Vooral kleine dwergsterrenstelsels blijken verhoudingsgewijs veel donkere materie te bevatten. Volgens veel theoretici gaat het om WIMP-deeltjes (weakly interacting massive particles), waarnaar in verschillende deeltjeslaboratoria op aarde wordt gezocht - tot nu toe zonder succes.

WIMP's zijn echter hun eigen antideeltjes. Dat betekent dat ze elkaar heel af en toe moeten vernietigen. Daarbij wordt hun massa omgezet in energierijke gammastraling. Anders gezegd: dwergsterrenstelsels zouden een bron van zulke gammastraling moeten zijn. Metingen met de gevoelige Fermi-ruimtetelescoop laten daarvan echter geen spoor zien.

Uit de Fermi-metingen - eerder al gepubliceerd in Physical Review Letters en gisteren gepresenteerd op het congres van de American Physical Society in Atlanta - blijkt dat een groot aantal WIMP-kandidaten voor donkere materie de prullenbak in kan.

undefined

Meer over