Wim Meuldijk, auteur Pipo, overleden

VERA (ANP) - Wim Meuldijk, auteur van de Pipo de Clown-avonturen, is in de nacht van woensdag op donderdag overleden in zijn huis in Vera in Spanje. Meuldijk is 85 jaar oud geworden. Dat heeft de woordvoerder van zijn rechtenstichting donderdag laten weten.

Wim Meuldijk werd in Schiedam geboren en schreef in 1958 de eerste afleveringen van de televisieserie Pipo de Clown. Er zouden 700 afleveringen in totaal worden gemaakt, aanvankelijk met in de hoofdrol Cor Witschge. Generaties groeiden op met Pipo's uitdrukkingen als Sapperdeflap en Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen.

Regisseurs van naam en faam verleenden hun medewerking aan de Vara-serie: Joes Odufré, Nico Knapper, Jan Dassen en Paul Cammermans bijvoorbeeld. Behalve Pipo zijn ook diverse andere figuren uit de reeks (1958-1980) in het geheugen blijven hangen, met name door de markante vertolkingen. Klukkluk de Indiaan (Herbert Joeks) is daar misschien wel het beste voorbeeld van.

Ketelbinkie

Dankzij de tv-serie vlogen ook boeken en platen met Pipo als hoofdpersoon de winkels uit. Meuldijk schreef overigens ook de serie Ketelbinkie. Later maakte Meuldijk, de vader van Belinda, onder meer teksten voor Sesamstraat.

Meuldijk wordt vermoedelijk op oudejaarsdag in Vera bijgezet.

Meer over