Wim Kok (PvdA)

Wim Kok (58) presenteert het tweede kabinet dat zijn naam draagt. Hij is de dertiende premier van Nederland. Het ging hem de afgelopen vier jaar voor de wind....

Toch nam hij, na een indringend verzoek van koningin Beatrix, een geweldig waagstuk voor zijn rekening door in de formatie van 1994 in zijn eentje een concept-regeerakkoord te schrijven.

Van zijn politiek leiderschap heeft Kok nog niet veel plezier gehad. In 1986 volgde hij Joop den Uyl op als fractievoorzitter, en pas in mei 1998 boekte hij zijn eerste verkiezingsoverwinning. In Lubbers III was hij vice-premier en minister van Financiën en wankelde hij als PvdA-leider tijdens de WAO-crisis.

Zijn politieke stijl verschilt hemelsbreed van die van zijn voorganger Lubbers. Kok is iemand die zijn ministers hun problemen onderling laat oplossen. Hij beweegt pas als ze er echt niet meer uitkomen. 'Ik vind het lekker als ze het bloed uit mijn tenen halen', zei hij ooit tegen Bibeb, maar dat is dan ook lang geleden. Kok leerde dat af. In de ministerraad uit hij zijn ongeduld met trommelende vingers en een norse blik.

In zijn jeugd, tijdens zijn studie bedrijfseconomie op Nijenrode, heeft Kok tot ongenoegen van zijn vader nog een poosje met het liberalisme geflirt. Uiteindelijk koos Kok voor de sociaal-democratie. Kok heeft armoede geleden in de hongerwinter. Hij komt uit een eenvoudig gezin. Daar komt ook zijn hekel vandaan jegens mensen die eeuwig jagen op het grote geld. Zijn drijfveer om optieregelingen aan te pakken door wetgeving is in die periode geworteld.

Meer over