Wim Kok is veel te vroeg voor Chirac

Premier Wim Kok moest op de Boulevard La Croisette in Cannes plotseling aan de kant om de Franse president Jacques Chirac te laten passeren....

PETER DE GRAAF; JOS KLAASSEN

Van onze correspondenten

Peter de Graaf

Jos Klaassen

CANNES

Beteuterd wachtte Kok tussen de nieuwsgierigen langs de boulevard op het teken van een nerveuze veiligheidsagente dat de premier zijn opwachting mocht maken bij Jacques Chirac. 'Succes Wim' riep een enkeling uit het publiek.

Later arriveerde Helmut Kohl - ook te voet en in elk geval minder bescheiden. Waar Kok onopgemerkt zijn beurt had afgewacht, nam de bondskanselier een Bad in der Menge. De Fransen juichten. Met een breed gebaar riep Kohl naar Chirac: 'Kom Jacques.'

De Franse president, die het publiek tot dan toe vanuit de veilige verte had toegewuifd, stak de boulevard over en begon samen met Kohl handjes te schudden. De 'stillen' van de Franse politie keken radeloos toe hoe hun veiligheidsscenario fout liep.

Maar het gevaar kwam van de Portugezen. De chauffeur van de auto van de Portugese premier reed Chirac bijna van de sokken. De Franse president moest haastig een sprongetje opzij maken om de snelheidsmaniak te ontwijken.

Tevergeefs wachtte Chirac op de Britse premier John Major. In plaats van de belaagde premier nam minister van Buitenlandse Zaken Douglas Hurd de honneurs waar. Gevraagd of hij de Europese 'familiebijeenkomsten' niet zou missen, antwoordde Hurd: 'U wellicht. Ik zeker niet.'

Major meldde zich later op de Europese top in Cannes. Uitvoerig excuseerde hij zich bij Chirac. Kohl klopte de Brit kameraadschappelijk op de schouder en wenste hem 'veel sterkte'. Het politieke lot van de 'lamme eend' John Major was maandag in Cannes het belangrijkste gespreksthema. Want zijn lot bepaalt op dit moment ook het lot van 'Europa'.

Voor Kok was de maandag begonnen met een Benelux-werkontbijt. De stemming was goed, want af en toe steeg van het Hilton-terras waar de leiders vergaderen een vrolijke lach op. Kok, de Belg Dehaene en de Luxemburger Juncker bespraken hun gezamenlijke strategie in de Europese Raad - over Europol, over het Europees Ontwikkelingsfonds en andere wensen.

Ook de ministers van Buitenlandse Zaken en van Financiën waren van de partij. Volgens een Nederlandse ambtenaar was het elf jaar geleden dat de Benelux zo constructief had samengewerkt.

De ambtenaar: 'Lubbers daagde altijd pas op als het overleg zowat was afgelopen. Ruud ontbeet liever met Thatcher en later met Major. Voor mij vervelend, want zo moest ik twee keer ontbijten.'

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo heeft de Benelux veel langer geen gebruik gemaakt van zijn macht. 'België was altijd meer georiënteerd op Frankrijk, en Nederland op Groot-Brittannië.

'Maar op dit moment van de Europese geschiedenis zien wij in dat we een belangrijke rol kunnen spelen als we het eens zijn met elkaar. Het blijkt dat we het meer met elkaar eens zijn dan we dachten.'

Hoe interessant en warm de onderlinge relaties in de Benelux ook mogen worden, sommige ministers krijgen een steeds cynischer kijk op de Eurotoppen, waar nog nauwelijks iets bereikt wordt. Zo spoorde minister Van Mierlo Klaus Hänsch, de voorzitter van het Europees Parlement, aan om van de Europese regeringsleiders daden te eisen. Anders, zo vreest Van Mierlo, worden deze topontmoetingen slechts een Müllhaufen, een vuilnishoop. Dick Spring, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, noemde de Eurotop geringschattend 'een B-film'.

Meer over