Wim Daniëls, Pieter Winsemius en Rachel Visscher

En dan hier nog de taalgrappen van Wim Daniëls, een ode aan de dichtkunst, nieuwe weetjes over Jheronimus Bosch, een kijkje in de keuken van het Witte Huis en andere net verschenen titels.

Hemels land, Rachel Visscher Beeld
Hemels land, Rachel VisscherBeeld

Hemels land

In 2011 reisde regisseuse en toneelschrijfster Rachel Visscher voor het eerst naar Lampedusa om onderzoek te doen naar bootmigranten. De stroom vluchtelingen uit Afrika en Syrië is sindsdien alleen maar groter geworden. Als onderdeel van de research voor Hemels land schreef Visser enkele portretten van bootvluchtelingen. Die volgen op haar roman over vier uiteenlopende personages wier levens elkaar kruisen in hedendaags Italië.

De tambour-maître

Een administratief medewerker bij een metaalbedrijf is zo in de ban van woorden die met fl- beginnen (fluweel, fluitekruid, flamoes), dat het zijn huwelijk en zijn baan kost. Woorden kunnen je inpalmen, inpakken, verleiden, gek maken, wil de van Pauw & Witteman bekende Wim Daniëls (Aarle-Rixtel, 1954) maar zeggen. De taaladviseur, tot vorig jaar tevens stadsdichter van Helmond, en al jaren voorzitter van de Stichting Brabants Dialectenfestival, bundelde in De tambour-maître een aantal korte verhalen.

Ik wil de hemel en ik wil de straat
De meermalen bekroonde dichtbundel Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer is meestal geen aangrijpende bundel, schrijft Luuk Gruwez, en een romantische bundel is het ook niet. 'Is het een bedwelmende bundel? Jazeker. Zelden weet taalmuziek in gedichten je zo in te palmen. Dat is alleen de allergrootsten gegeven.' In Ik wil de hemel en ik wil de straat bundelt Gruwez beschouwingen en brieven over dichters en gedichten. De dichtende dokter Toon Tellegen noemt hij 'veruit de meest bedeesde anarchist onder de Nederlandstalige dichters'.

null Beeld
Beeld

De wreedheid

Een vlak en eentonig landschap, wijngaarden, olijfgaarden, en een tankstation, dat is de weg naar Bari. Op het dak van het tankstation danst ook 's nachts een vijf meter hoge reclamepop, overeind gehouden door ventilatoren. 'Hij deed vooral denken aan een rusteloos spook,' schrijft Nicola Lagioia (Bari, 1973) in de opening van De wreedheid, zijn door Els van der Pluijm vertaalde roman die vorig jaar de belangrijke PremioStrega won. Naar aanleiding van de dood van een jonge vrouw, de dochter van een rijke projectontwikkelaar, laat Lagioia zien dat de enge spoken ook overdag rondwaren.

Hero
Alles over Jheronimusch Bosch is nu wel zo'n beetje gezegd. Alles? Nee, toch niet. In het mooi geïllustreerde jhero staat een aantal stukken verzameld die kunstenaars, denkers en ander creatief volk eerder schreven over werken van Bosch: Bas Heijne, Herman Pleij, Frans de Waal, Raf Simons, Jeroen Krabbé. 'De meester van 's-Hertogenbosch maakt van mij een dief', schreef Jan Fabre in 1986. 'Zijn creaties van een vreemde en geheimzinnige kosmos, bevolkt door baardige duivels, bizarre brouwsels en mythische menselijke dieren, zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie.'

null Beeld
Beeld

Eindspel

Corrupt was het voetbal altijd al, min of meer, maar als miljardenindustrie is het hek helemaal van de dam. Eén naam, ter illustratie: Sepp Blatter, de gevallen voorzitter van wereldbond FIFA. Iwan van Duren en Tom Knipping, twee journalisten van het weekblad Voetbal International, storten zich al jarenlang op de achterkant van het voetbal. Het verslag van hun zoektocht is vastgelegd in Eindspel. Dat is een wat voorbarige titel. De stroom onthullingen over malversaties van internationale voetbalbestuurders die het met de spelregels niet zo nauw nemen, is nog lang niet gestopt, zo blijkt bijna dagelijks. Dat bewijst ook een dienstmededeling in het boek. Een hoofdstuk over de verkiezing van de volgende voorzitter van de FIFA kan vanaf 1 maart door de kopers worden gedownload, als die verkiezing althans achter de rug is.

null Beeld
Beeld

Niet zonder tranen

Voormalig VROM-minister en Cruijff-deskundige Pieter Winsemius is in zijn vrije tijd ook nog genealoog. Voor Niet zonder tranen bewerkte hij de dagboekfragmenten van zijn verre voorvader Arnoldus Winsemius, geboren in 1634, die in dienst van de VOC de kerstening van heidenen op Formosa op zich nam. '1 oktober 1651. Het is vaders traditie die ik wil voortzetten in mijn memoriaal. Het moet een verslag worden van mijn leven, van het goed en kwaad dat mij geschiedt, van de gebeurtenissen die mij raken.'

undefined

null Beeld
Beeld

Deresidentie - Achter de schermen van het Witte Huis

'In het Witte Huis wonen is alsof je op het podium staat, waar afwisselend tragedies en komedies worden opgevoerd. En wij, de bedienden van het Witte Huis, zijn de figuranten.' Met dat citaat van Lilian Roger Parks (1929-1961) begint Deresidentie - Achter de schermen van het Witte Huis (vertaald door Willemien Werkman). Van Kennedy tot Obama, een verrukkelijk boek van Bloomberg-correspondent Kate Andersen Brower die er een groot aantal (oud-)medewerkers van het Witte Huis voor interviewde.

null Beeld
Beeld
Meer over