Wiltenburg denkt aan stoppen met triatlon

Zaterdag wordt voor de zestiende maal de triatlon van Almere gehouden, maar de winnaars van vorig jaar verschijnen niet aan de start....

Van onze verslaggever

ALMERE

Frank Heldoorn kampt met de naweeën van een hernia-operatie, Katinka Wiltenburg heeft een sabbatical year ingelast, na problemen met de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).

Heldoorn zal volgend jaar ongetwijfeld weer vooraan meestrijden tijdens internationale triatlon-evenementen, voor Wiltenburg (38) zou de tijdelijke pauze weleens definitief kunnen zijn.

'Ik heb nog geen besluit genomen, misschien kom ik volgend jaar weer gewoon terug, maar nu heb ik er even geen zin meer in', zegt de triatlete uit Breezand, die in 1996 als winnares 8.56,57 uur nodig had voor de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.195 meter lopen; nog steeds de vierde tijd ooit door een vrouw gerealiseerd.

Wiltenburg heeft negen jaar zomers én winters aan triatlonwedstrijden meegedaan. Vaak viel ze in de prijzen, zoals vorig jaar tijdens het WK wintertriatlon waar ze individueel brons won en met het Nederlandse vrouwenteam een zilveren medaille in de wacht sleepte.

'De bond beloofde daarna om ook de wintertriatlon serieus te gaan aanpakken, maar daar kwam niks van terecht. Ze stuurden het afgelopen seizoen een secretaresse van het bondsbureau als begeleidster mee, die nog nooit een wintertriatlon had meegemaakt. Toen was voor mij de maat vol en heb ik een jaar rust ingebouwd.'

Wiltenburg traint nog wel: 'Zo'n twee uur per dag, maar ik ben me daarnaast ook maatschappelijk aan het oriënteren.'

Met de afwezigheid van Wiltenburg en Heldoorn lijkt de wedstrijd zaterdag behoorlijk gedevalueerd. Jan van der Marel (meervoudig winnaar en Nederlands snelste triatleet-lange-afstand met 8.01,13), die vorig jaar nog een prachtige tweestrijd leverde met Heldoorn op de afsluitende marathon, zal weinig concurrentie ondervinden uit eigen land, hoogstens enkele Belgen kunnen het hem lastig maken.

Meer over