Wilma zet Mexicaanse stad Cancun onder water

Orkaan Wilma heeft de Mexicaanse kustplaats Cancun onder water gezet. In het kustgebied bij het strand, waar veel hotels staan, staat het water vijf à acht meter hoog door de opgezwiepte zee en de zware regenval....

ANP

De orkaan heeft in Cancun zeer zware schade aangericht die nog ‘niet eerder is vertoond’, aldus de gouverneur van de Mexicaanse staat Quintana Roo. Er is onder meer veel schade ontstaan doordat het zeewater Cancun binnenliep. Het water reikte op sommige plaatsen tot de derde verdieping van hotels. Ook zijn veel gebouwen vernield en bomen omgewaaid.

Wilma is inmiddels afgezwakt tot een orkaan van categorie 3 op de schaal van Saffir en Simpson. Dat heeft het Amerikaanse National Hurricane Center zaterdag gezegd. De orkaan bereikt nu windsnelheden van 205 kilometer per uur. Eerder werden nog windsnelheden van 220 tot 230 kilometer per uur gemeten, waarmee de orkaan in categorie 4 (windsnelheid van 210 tot 249 kilometer per uur) viel.

De orkaan gaat gepaard met buitensporige regenval. Op het Mexicaanse eiland Isla Mujeres viel binnen een etmaal 590 liter hemelwater per vierkante meter. Dat is volgens de Duitse meteorologische dienst bijna net zoveel als in Hamburg in een heel jaar valt.

De verwachting is dat Wilma boven Mexico afbuigt naar rechts richting Cuba en de Amerikaanse staat Florida.

Meer over