Wilma laat spoor van verwoesting achter in Mexico

De orkaan Wilma heeft het afgelopen weekeinde zware overstromingen en verwoestingen veroorzaakt op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Zeker zes mensen zijn omgekomen....

ANP

Wilma raakte Mexico als orkaan van de vierde categorie op de schaal van Saffir-Simpson, die er vijf telt. Inmiddels is de storm afgezwakt tot de tweede categorie, maar weerkundigen voorspellen dat zij boven zee weer aan kracht zal winnen. Voor het noordwesten van Cuba, de gehele zuidkust van Florida en de Bahama's gelden orkaanwaarschuwingen.

Wilma kwam dit weekeinde bijna tot stilstand boven Yucatán en heeft er meer dan twee dagen en nachten achtereen huisgehouden. In de Mexicaanse badplaatsen Cancún en Playa del Carmen heeft de orkaan grote schade aangericht aan huizen, hotels en stranden. Grote delen van het getroffen gebied staan nog onder water als gevolg van extreme regenval en een metershoge stormvloed. Modderstromen hebben veel wegen onbegaanbaar gemaakt.

Op het eiland Isla Mujeres is volgens de plaatselijke autoriteiten in 24 uur tijd meer dan anderhalve meter neerslag gevallen. Vrijwel overal in het rampgebied is de elektriciteit uitgevallen. Voor de toeristische sector had de orkaan nauwelijks op een slechter moment kunnen komen, vlak voor het seizoen waarin veel Amerikaanse vakantiegangers het gebied bezoeken.

Maar terwijl tienduizenden toeristen tijdig in veiligheid konden worden gebracht, is de klap van de orkaan het hardst aangekomen bij de arme bevolking van Yucatán. In kleine dorpjes, die vaak slechts uit bouwvallige hutjes bestaan, wonen vele tienduizenden mensen die hun brood verdienen in de toeristische industrie. Velen van hen zijn dakloos en zitten voorlopig zonder inkomen.

De Mexicaanse marine heeft honderden militairen, voorzien van helikopters en amfibievoertuigen, naar het rampgebied gestuurd. De eerste vliegtuigen met hulpgoederen strandden eerder op 200 kilometer van Cancún. Op verscheidene plaatsen moesten de ordediensten optreden tegen plunderaars.

Na zijn verwoestende tocht over Mexico, bedreigt Wilma nu Cuba en het zuiden van de Verenigde Staten. In Cuba zijn de afgelopen dagen ruim een half miljoen mensen geëvacueerd. Het communistische eiland kampt al dagen met zware regenval en hoge stormgolven. Hoewel de orkaan Cuba waarschijnlijk niet direct zal raken, zijn de autoriteiten in hoogste staat van paraatheid.

Florida krijgt maandagochtend vroeg (plaatselijke tijd) vermoedelijk wel een voltreffer te verwerken. Verwacht wordt dat Wilma tegen die tijd een orkaan uit de tweede of derde categorie zal zijn, met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Bovendien stuit de orkaan boven Florida op een koudefront, waardoor de kans groot is op tornado's.

Inwoners van de Florida Keys wordt met klem geadviseerd een goed heenkomen te zoeken. De eilandengroep maakt zich op voor de orkaan, net als delen van de miljoenenstad Miami en verscheidene plaatsen aan de westkust van Florida. Vrijwel het gehele schiereiland moet rekening houden met een tropische storm.

De Amerikaanse autoriteiten nemen met deze orkaan geen enkel risico. De dramatische nasleep van de orkaan Katrina, die leidde tot een dieptepunt van het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking in president en regering, ligt nog vers in het geheugen. Katrina eiste zeker 1200 mensenlevens in met name de staten Louisiana en Mississippi. De hulpverlening liet dagen op zich wachten.

Meer over