Wilma houdt huis langs kust Mexico

De toeristencentra aan de Caribische kust van Mexico zullen heel lang nodig hebben om zich te herstellen van de verwoestingen die zijn aangericht door de orkaan Wilma....

Van onze correspondent Cees Zoon

‘Het effect van Wilma is hetzelfde als dat van vier of vijf achtereenvolgende orkanen’, verklaarde Féliz González, de gouverneur van de getroffen staat Quintana Roo. Wilma is met een diameter van gemiddeld 800 kilometer de grootste orkaan ooit geregistreerd in het Caribisch gebied.

Het effect wordt versterkt doordat de orkaan zich uiterst traag verplaatst. Vrijdagmorgen kwam Wilma aan land bij het eiland Cozumel en zondagavond gierde hij nog steeds in de buurt van Cancún.

Daardoor kon nog steeds geen begin worden gemaakt met het inventariseren van de schade. Vrijwel het hele kustgebied van Quintana Roo zat nog zonder elektriciteit en telefoon, en het vliegveld van Cancún bleef gesloten. Maar de eerste berichten wijzen op een ramp van grote omvang. De burgemeester van Playa del Carmen, een bij Europese toeristen zeer gewilde badplaats, zei dat ‘de stad is weggevaagd’.

Wilma zweepte de golven op tot een hoogte van acht meter en op sommige plaatsen kwam de zee honderden meters landinwaarts. De hotelzone van Cancún, een dunne strook land waar meer dan vijftig grote hotels staan, raakte volledig geïsoleerd doordat de zee verbinding maakte met het meer achter de hotels. De meeste hotels stonden zondag tot aan de derde verdieping onder water.

De Mexicaanse autoriteiten begonnen donderdag met de massale evacuatie van honderdduizenden mensen. Veel toeristen konden tijdig per vliegtuig Cancún verlaten, maar een kleine tienduizend van hen strandden toen het vliegveld werd gesloten. Zij werden ondergebracht in schuilkelders en sporthallen. Wilma is de 21ste in de rij van orkanen en tropische stormen die dit seizoen Mexico hebben aangedaan.

Naar verwachting raast Wilma vandaag over het zuiden van Florida. Deskundigen vreesden dat de storm boven zee weer zou aanwakkeren. Honderdzestigduizend inwoners van Florida hebben bevel gekregen hun woningen te verlaten en veiliger oorden op te zoeken.

Meer over