Wilma bedreigt kust Mexico

De zware orkaan Wilma heeft donderdag iets aan kracht ingeboet en bedreigt nu als orkaan van de vierde categorie (op een schaal van vijf) de kust van Mexico...

ANP

Volgens dagblad The Miami Herald zal Wilma dan inmiddels zijn afgezwakt tot een orkaan in de tweede categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Niettemin moet Florida zich voorbereiden op hevige stortregens en zware windstoten, ook al voordat de orkaan aan land komt. De evacuaties op de eilandengroep Florida Keys en rond de miljoenenstad Miami gaan dan ook onverminderd door.

Ook in Mexico roepen de autoriteiten mensen met klem op de bedreigde gebieden te verlaten. Het leger heeft donderdag het eiland Isla Mujeres, voor de kust van het populaire vakantieoord Cancun, ontruimd. Toeristen werden woensdag al opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken. Velen hebben al aan dat verzoek gehoor gegeven.

Cuba heeft 250 duizend mensen geëvacueerd uit laaggelegen gebieden. Door de koerswijziging van donderdag lijkt het ergste geweld van Wilma aan het communistische eiland voorbij te gaan. Niettemin kampt het land met zware regenval, die overstromingen en aardverschuivingen kan veroorzaken.

Wilma blijft weerkundigen voor raadselen stellen. Zelfs hun meest betrouwbare computermodellen zijn niet opgewassen tegen de grillen van de orkaan. ‘Het is een van de meest verbazingwekkende stormen waar we dit jaar mee te maken hebben gehad’, verklaarde directeur Max Mayfield van het orkanencentrum van de Amerikaanse meteorologische dienst in Miami tegen The Miami Herald.

Wilma groeide in de nacht van dinsdag op woensdag in recordtempo uit tot een monsterstorm in de vijfde en zwaarste categorie. Met windstoten van boven de 300 kilometer per uur was de ‘monsterstorm’ even de zwaarste ooit gemeten in het Caribisch gebied. Ook nu waarschuwt Mayfield dat Wilma opnieuw kracht kan winnen boven het warme water in de zuidelijke Golf van Mexico.

Een ding is volgens Mayfield zeker. Waar Wilma ook aan land komt, zal zij in staat zijn grote schade en veel slachtoffers te veroorzaken. Hij benadrukte dat van Mexico tot Cuba en Florida uiterste waakzaamheid geboden is. ‘Ik weet dat ik klink als een kapotte langspeelplaat, maar de mogelijkheid van een groot verlies aan mensenlevens blijft aanwezig’, zei hij.

Gouverneur Jeb Bush van Florida heeft in afwachting van de orkaan de noodtoestand uitgeroepen. Hij zei dat binnen 24 uur na de storm voedsel en andere noodhulp beschikbaar zal zijn in getroffen gebieden. ‘Als Wal-Mart (een supermarktketen, red.) het kan, waarom de regering dan niet?’ zei hij.

Meer over