Update

William en Kate dienen aanklacht in om toplessfoto's

De Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton dienen een aanklacht in om de toplessfoto's van Kate. Ze willen dat justitie de maker van de foto's en het blad dat ze publiceerde, vervolgt. Het prinsenpaar vindt dat de privacy is geschonden, zei hun woordvoerder zondag.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Eerder spanden William en Kate al een kort geding aan om verspreiding te voorkomen. Die zaak dient maandag. Na de uitspraak willen ze een civiele zaak beginnen voor een schadevergoeding.

De foto's zijn begin deze maand gemaakt toen William en Kate op vakantie waren in Zuid-Frankrijk. Het Franse roddelblad Closer plaatste de foto's van Kate vrijdag. Een dag later publiceerde ook een Ierse krant de afbeeldingen. Het Italiaanse tijdschrift Chi wil maandag 26 pagina's wijden aan het ontblote bovenlijf van Kate. 'Er kan geen andere drijfveer zijn dan hebzucht', zei een woordvoerder van prins William.

Closer en Chi hebben dezelfde eigenaar, de uitgeverij Mondadori van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi. Mondadori zegt gebruik te maken van zijn persvrijheid.

Schandalige inbreuk op hun privéleven
Volgens William en Kate zijn de publicaties een schandalige inbreuk op hun privéleven. De prins had in zijn jeugd al ellende met paparazzi in Frankrijk. Zijn moeder, Diana Spencer (1961-1997), prinses van Wales, kwam eind augustus 1997 in Parijs bij een auto-ongeluk om het leven. Paparazzi werden er toen van beschuldigd met hun achtervolging van de prinses het ongeluk mede te hebben uitgelokt.

Publicatieverbod
De advocaten van de Britse koninkijke familie lieten eerder zondag weten eerst een publicatieverbod te willen bereiken en daarna mogelijk schade te gaan verhalen. Ze overwegen ook actie in Italië tegen de verspreiders van het omstreden fotomateriaal, als dat nodig mocht blijken.

Op de Britse eilanden heeft topless Kate ook al tot grote ontsteltenis geleid. De rel vormt een bedreiging voor een Ierse krant. In Groot-Brittannië onthield de pers zich zoals gebruikelijk van de publicatie van blote borsten van een toekomstige vorstin, maar de Ierse versie van de Daily Star drukte ze wel af. De mede-eigenaar van de Daily Star, mediamagnaat Richard Desmond, heeft onmiddellijk gedreigd de krant op te heffen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Kate Middleton. Beeld photo_news
Kate Middleton.Beeld photo_news
Meer over