Willemsen, Mrabet, Oster

En hier nog de brieven van meestervertaler August Willemsen, antihelden in een trein, een twijfelende filosoof en andere net verschenen titels.

Meestervertaler August Willemsen (1936-2007) was ook een groot briefschrijver. Bijna vijftig jaar lang correspondeerde hij met landschapschilderes Marian Plug (1937), die haar ouders in 1957 geruststelde: weliswaar was ze met Guus alleen in Frankrijk. 'Het enige is dat we fijn kunnen praten, maar daarmee houdt dan ook alles op. Ik ga beslist geen domme dingen doen.' Vermoedelijk is die houding voor Willemsen een bron van frustratie geweest, aldus Maarten Asscher, die de inleiding schreef bij Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen (De Arbeiderspers; euro 24,95), zoals de briefwisseling tussen Willemsen en Plug heet.

null Beeld De Arbeiderspers
Beeld De Arbeiderspers

In de jaren dat hij als barman in Tanger werkte, kwam Mohammed Mrabet (1936) in contact met Jane Bowles en haar man Paul. Die nam de analfabete verhalenverteller onder zijn hoede, en schreef zijn verhalen op. Zo ontstond onder meer in 1967 het debuut Liefde met een lok haar (Jurgen Maas; euro 14,95), nu vertaald door Hester Tollenaar als deel 5 in de Berberbibliotheek, over Mohammed en zijn hopeloze liefde voor het buurmeisje Mina.

null Beeld Jurgen Maas
Beeld Jurgen Maas

Antihelden in onderkoelde stijl beschreven, dat typeert de Franse auteur Christian Oster. Zijn novelle In de trein (uitgeverij 3005; euro 20,-) werd vertaald door Kiki Coumans. Jongeman Frank drukt zijn liefde uit voor de eveneens jonge Anne, die hem laat weten dat dat goed is, maar niet wederzijds. Ze vindt het wel fijn als er iemand van haar houdt. 'Dat begrijp ik, zei ik.'

null Beeld uitgeverij 3005
Beeld uitgeverij 3005

Op haar tweeëndertigste staat Lakshmi Kanhai, die alleen met haar moeder in Den Haag woont, voor de tweede maal voor Het meisje met de parel van Vermeer in het Mauritshuis. Een andere bezoeker, met grijs lang haar en sandalen, staat niet naar het doek te kijken, maar naar haar. Er volgt een korte relatie, met grote gevolgen, in Erfgoed (Nijgh & Van Ditmar; euro 19,99) van Ellen Ombre, die Bordewijk en W.F. Hermans als inspiratiebronnen noemt.

null Beeld Nijgh & Van Ditmar
Beeld Nijgh & Van Ditmar

Om recht te doen aan haar volk en haar vader schreef de Molukse Sylvia Pessireron de roman De verzwegen soldaat, die goed werd ontvangen. De opvolger Gesloten koffers (The House of Books; euro 19,95) gaat over een KNIL-sergeant die in het koude en natte Nederland, waar iedereen haast heeft en niemand belangstellend is, in een barakkenkamp terechtkomt en hoort dat hij geen werk meer heeft.

null Beeld The House of Books
Beeld The House of Books

Filosofiedocent Tim de Mey (1973) houdt niet van types die alles zeker weten. 'Je kan ervan op aan dat die mensen niet lang genoeg doorgevraagd hebben, dat ze niet de wezenlijke vragen gesteld hebben', schrijft hij in de inleiding van Het voordeel van de twijfel (Lemniscaat, euro 29,95), een door de uitgever 'ontregelend' genoemd boek dat 'fundamentele twijfel' wil zaaien bij de lezer: 'Niet zozeer om nieuwe zekerheden, maar veeleer om betere en verfrissende filosofische vragen te oogsten.'

null Beeld Lemniscaat
Beeld Lemniscaat

Een vlotte man: lachend, positief en gevoelig; een selfmade man ook, die zich met noeste inzet en veel sociale vaardigheid heeft opgewerkt tot een respectabel mens. Zo kennen veel mensen Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini, in Nederland beter bekend als de vader van koningin Máxima. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens reisde in 2012, 2013 en 2014 rond in Argentinië en zocht naar ooggetuigenverslagen en verklaringen van nabestaanden om in De zaak-Zorreguieta (Querido, euro 19,99) de andere zijde van de januskop te schetsen: de man die als 'staatssecretaris van het Departement van Landbouw en Veeteelt in Argentinië deel uitmaakte van een uiterst repressief regime dat verantwoordelijk is voor vervolging, verdwijning, marteling, angst, vernedering en de dood van tienduizenden mensen'.

null Beeld Querido
Beeld Querido

De helft van je bord bestaat uit groente. Vezels zijn gezond. Vermijd fastfood. Zelfs lightproducten kunnen verborgen dikmakers zijn. En: van stress val je niet af, je komt er juist van aan. Voor wie de nimmer opdrogende stroom aan afvalboeken een beetje volgt, staat er niet zo heel veel nieuws in Het hongerige brein (Prometheus, euro 19,95) van Frank van Berkum, wiens Gezond slank met Dr. Frank in 2010 een bestseller werd. Maar leuk en inzichtelijk is de tekst zeker, en achterin staan een paar fijne recepten.

null Beeld Prometheus
Beeld Prometheus

Blixa Bargeld, Fiona Apple, Jonny Greenwood. Wie deze namen herkent, zal plezier beleven aan Luisteren &cetera; over 'het web van de popmuziek van de jaren tachtig en negentig' (Atlas Contact; euro 19,99). De samenstellers Pieter Steinz en Bertram Mourits schreven eerder een vergelijkbare gids over pop en rock in de jaren zeventig. Nu is het tijdperk van Joy Division, The Smiths, Metallica, Prince, Portishead, Nirvana, Nick Cave en Buena Vista Social Club aan de beurt. Bondige hoofdstukken ('Made in Europe', 'Urban op MTV') en een overvloed aan behulpzame kaders en lijstjes.

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact
Meer over