Willem II laat zich ditmaal van zijn onverzettelijke kant zien

Eredivisie


Willem II4 Heerenveen3

Tilburg - 'Alles of niets', scandeerde de trouwe aanhang van Willem II zaterdag aan het begin van de tweede helft in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. De Tilburgers stonden met 0-2 achter en hadden nog geen deuk in een pakje boter geslagen. Plots kregen ze weer dat onverzettelijke dat de in degradatienood verkerende ploeg zo heel af en toe heeft.


Niemand in Tilburg kan de stemmingswisselingen van Willem II echt verklaren. De ene wedstrijd wordt er gepassioneerd voor iedere bal geknokt, zoals in de uitwedstrijd tegen PSV (2-1), toen ze de koploper bijna lieten struikelen. Of in de thuisduels tegen FC Utrecht (3-3), Vitesse (1-0) of Feyenoord (1-1).


En dan zijn daar weer de uitglijders tegen FC Groningen (7-1) en Excelsior (4-0), waarin de ploeg geen duel wint en het de bal amper naar elkaar weet over te spelen. Wedstrijden waarover een supporter (leren jas, snor) zich zaterdagavond in de rust hardop afvroeg of de club niet beter met mannenvoetbal zou kunnen stoppen in plaats van het vrouwenelftal te schrappen, zoals een paar dagen eerder was besloten.


Trainer Gert Heerkes noemde de stemmingswisselingen toeval. 'Tegen PSV lukte het om compact te spelen, waardoor we ze heel lang van scoren af konden houden. Tegen Excelsior komen we ongelukkig op achterstand en dan lukt het niet.'


De eerste helft tegen Heerenveen was weer dramatisch. Het makke Willem II mocht van geluk spreken dat het na 45 minuten pas 0-2 was. De besnorde fan was dan ook niet de enige die zijn onvrede uitte.


In de urinoirs van het Koning Willem II-stadion stelden een paar supporters elkaar tijdens de rust voor om het stadion maar te verlaten. 'Misschien kunnen we de film van half negen nog halen.' Een zwaarlijvige fan zei boos dat de supporters de volgende dag zelf wel in training zouden gaan om Willem II te redden. 'Slechter zal het er niet van worden.' In de gangen van het stadion voerde maar één antwoord de boventoon op de vraag hoe het is om Willem II supporter te zijn. 'Het is triest.'


Toch ging er aan het einde van de rust niemand naar de film. Het publiek dat de eigen spelers een week eerder nog had opgeroepen zich 'kapot te schamen', schaarde zich weer achter de ploeg. Alsof het weer 0-0 was en alles nog kon. Geloofden ze dat echt? 'Wat moesten we anders', verklaarde een fan die veerkracht. 'Wij waren er toch.'


Misschien wel tot hun eigen verbazing zagen de ruim elfduizend toeschouwers dat het hielp. Op het veld werden plots weer duels gewonnen. Heerenveen werd opgejaagd en kwam na een uur spelen zowaar onder druk. Het publiek vond het schitterend. Wat een contrast met de eerste helft, toen ze al aarzelend applaudisseerden als twee verdedigers erin slaagden de bal een paar keer zonder problemen over te spelen.


Na de afstraffing van vorige week tegen Excelsior vroeg iedereen zich af of het vreemdelingenlegioen van Willem II wel echt bereid was door het vuur te gaan voor de club. Want het kon toch geen toeval zijn dat uitgerekend de enige twee spelers die zich nog wel strijdlustig toonden, ook de enige twee basisspelers waren die nog afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van Willem II.


Des te mooier dat uitgerekend de twee 'zonen van de club', Bart Biemans en Arjan Swinkels, verdedigers nota bene, de Tilburgers met een kopbal en een afstandsschot op gelijke hoogte brachten met Heerenveen.


Vooral de goal van Swinkels was een afrekening met alle sportieve tegenslagen die de Brabander dit seizoen heeft moeten verwerken. Al twee keer kreeg hij een onterechte rode kaart. Talloze wedstrijden probeerde hij zijn ploeg tevergeefs op te zwepen. Na afloop gaf hij het dat ook ruiterlijk toe. 'Er zat wel wat frustratie in dat schot ja.'


De fans waren hun frustraties na de 2-2 direct vergeten. Roepend, schreeuwend en brullend kregen ze zelfs de huurlingen weer aan het voetballen. De 0-2 achterstand werd in een bloedstollend slot omgebogen tot een overwinning: 4-3.


Als Willem II de laatste negen wedstrijden net zo blijft spelen, kan de club de rechtstreeksedegradatie misschien nog ontlopen. Dat wordt een stuk makkelijker als de Tilburgers het antwoord vinden op de vraagwaar die stemmingswisselingen vandaan komen.


Meer over