Willem II en FC Twente komen niet tot scoren, PSV morst kostbare punten

Willem II en FC Twente hebben elkaar zondag in een niet al te aantrekkelijke wedstrijd in evenwicht gehouden: 0-0. In de strijd om de titel heeft PSV zaterdagavond in Limburg kostbare punten laten liggen. De regerend landskampioen moest bij laagvlieger Roda JC genoegen nemen met 0-0. Heerenveen won na vier wedstrijden zonder zege bij Go Ahead Eagles.

Lachman (l) in duel met Unal. Beeld ANP
Lachman (l) in duel met Unal.Beeld ANP

Willem II en FC Twente kwamen zondag niet tot scoren, mede door goed keeperswerk van Kostas Lamprou en zijn Twentse collega Nick Marsman.

Willem II startte voorzichtig. De Tilburgse ploeg gaf aanvankelijk het initiatief aan FC Twente en gokte zelf op snelle tegenstoten. De eerste kansen waren voor FC Twente. Kamohelo Mokotjo en Bersant Celina strandden op doelman Lamprou. Willem II claimde een strafschop na een overtreding van Hidde ter Avest op Thom Haye, maar scheidsrechter Ed Janssen zag er geen penalty in.

Na een half uur had Willem II op voorsprong moeten komen. De behendige Jordy Croux brak op rechts door, maar spits Fran Sol kreeg de voorzet in kansrijke positie niet binnen de palen. Ook daarna kreeg het steeds betere Willem II enkele kansen. Vooral Anouar Kali was dicht bij het openingsdoelpunt. Doelman Marsman redde bekwaam. FC Twente kwam na de vlotte start voor de rust nauwelijks meer aan serieuze aanvalsacties toe.

In de tweede helft waren beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. Willem II had geluk dat arbiter Janssen een overtreding van Funso Ojo op Mokotjo slechts bestrafte met geel, waar rood beslist geen gekke beslissing zou zijn geweest.

In de slotfase probeerden beide clubs een beslissing te forceren. Willem II kreeg een kans via Kali en bij FC Twente kreeg invaller Chinedu Ede een mogelijkheid. Het beslissende doelpunt bleven echter uit.

Unal (l) in duel met Wuytens. Beeld ANP
Unal (l) in duel met Wuytens.Beeld ANP

Roda JC - PSV

In de aanloop naar de beslissende thuiswedstrijd tegen Rostov in de Champions League (dinsdag) had coach Phillip Cocu in Kerkrade juist nog wat meer zelfvertrouwen willen tanken. PSV maakte echter een nogal machteloze en plichtmatige indruk.

Het duel in Kerkrade was een krachtmeting tussen de slechtste aanval (Roda JC/acht doelpunten) en de beste afweer (PSV/zeven tegentreffers) van de eredivisie. De titelverdediger was ingesteld op een zeer behoudend Roda JC. Volgens Cocu had zijn ploeg in de voorbereidende week gericht getraind op het breken van een muur van verdedigers en op het spelen in een kleine ruimte. Het spel van de thuisploeg in de Limburgse vrieskou was bij vlagen echter minder defensief dan de PSV-coach vermoedde.

De bezoekers waren veel in balbezit, maar verzuimden op de helft van Roda JC tempo te maken. Het Brabantse overwicht leverde niettemin een paar aardige kansen op. Bart Ramselaar kwam als eerste in scoringspositie nadat hij door Oleksandr Zintsjenko de diepte was ingestuurd. De oud-speler van FC Utrecht tikte de bal over het doel.

In de 24e minuut vond Luuk de Jong doelman Benjamin van Leer (ex-PSV) op zijn weg. De ploeterende aanvaller had na een half uur de 0-1 voor het intikken, maar werd door de arbitrage onterecht teruggefloten wegens vermeend buitenspel.

Namens Roda JC kreeg Abdul Ajagun de beste kans in de eerste helft. Zijn doelgerichte schot werd door Santiago Arias nog net geblokt.
PSV toonde na de rust amper verbetering. De opbouw bleef slordig, traag en voorspelbaar, waardoor Roda JC vrij simpel overeind kon blijven. Cocu trachtte met Steven Bergwijn en Luciano Narsingh zijn tobbende ploeg na ruim een uur van aanvallende impulsen te voorzien. Ook die dubbele wissel sorteerde echter nauwelijks effect. Roda JC, dat in de extra tijd nog lonkte naar 1-0, hield een verdiend punt over aan het thuisduel.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Heerenveen - Go Ahead Eagles

Heerenveen heeft zaterdag na vier wedstrijden zonder zege gewonnen bij Go Ahead Eagles. De Friezen kwamen nog wel op achterstand, maar waren daarna in de eerste helft veel sterker dan de thuisploeg: 1-3.

Heerenveen begon in Deventer met het productieve aanvalstrio Arber Zeneli, Sam Larsson en Reza dat samen al goed was voor zestien treffers. Vooral op de Iraniër werd goed gelet. In 2007 en 2009 speelde de spits nog voor de Eagles.

Darren Maatsen bracht de Eagles met een goed geplaatst schot al na zeven minuten op voorsprong,maar in de loop van de eerst helft nam Heerenveen het initiatief over. Reza Ghoochannejhad wees de ploeg van coach Jurgen Streppel de weg met de 1-1 in de twintigste minuut en de 2-1 zeven minuten later. Op slag van rust scoorde Yuki Kobayashi de 3-1 uit een rebound.

In de tweede helft deed Heerenveen het wat rustiger aan, maar kwam niet meer in de problemen. Marcel Ritzmaier was namens de thuisploeg nog dichtbij een treffer, maar schoot hard op de paal. Go Ahead blijft door de nederlaag met elf punten laatste in de eredivisie.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Excelsior - AZ

Excelsior nam zaterdagavond tegen AZ tot driemaal toe een voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel (3-3).

In het aantrekkelijke duel scoorden voor Excelsior Stanley Elbers, Nigel Hasselbaink (strafschop) en Hicham Faik. Voor AZ maakten Robert Mühren, Muamer Tankovic en Stijn Wuytens gelijk.

Excelsior begon zonder het gerenommeerde trio Ryan Koolwijk, Luigi Bruins en Anouar Hadouir. Het drietal was weliswaar weer fit, maar trainer Mitchell van der Gaag hield het trio buiten de basis.

De ploeg uit het Rotterdamse Kralingen begon goed aan de wedstrijd. Al binnen 10 minuten tikte Elbers na een mooie aanval de bal achter doelman Sergio Rochet. Lang plezier had Excelsior niet van die voorsprong. Nog geen twee minuten later maakte Mühren de gelijk. Het was zijn zesde treffer van het seizoen. Mühren deed dat op aangeven van Tankovic.

Een kwartier later kwam Excelsior opnieuw, tegen de verhouding in, op voorsprong. Scheidsrechter Dennis Higler gaf een strafschop na een overtreding van Wout Weghorst op Jurgen Mattheij. Hasselbaink schoot de penalty onberispelijk binnen. Andermaal had Excelsior er niet lang plezier van. Ruim voor de rust scoorde Tankovic op aangeven van Ridgeciano Haps de 2-2. Eerder al kopte Mats Seuntjens op de lat.

Ook in de tweede helft was AZ veelal de betere ploeg. Khalid Karami haalde een inzet van Mühren van de doellijn. Toch was het Excelsior dat na 20 minuten voor de derde keer op voorsprong kwam. Ditmaal via Faik. Opnieuw slaagde Excelsior er niet in die marge vast te houden. Met een fraaie kopbal zorgde Wuytens voor de 3-3, waarmee AZ verdiend alsnog een punt uit Rotterdam mee nam.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over