Willem Holleeder opnieuw opgepakt wegens afpersing

Willem Holleeder is maandag opnieuw opgepakt wegens afpersing. Hij is een van de tien verdachten die gisterochtend zijn aangehouden tijdens een grootschalig onderzoek naar de georganiseerde misdaad.

AMSTERDAM - De arrestanten, zeven mannen en drie vrouwen met de Nederlandse nationaliteit, worden verdacht van drugshandel, afpersing, vuurwapenbezit, witwassen en zware mishandeling. Bij de opsporingsactie zijn meer dan veertig invallen gedaan.

De politie deed de invallen in woningen in Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel, Hilversum, Beverwijk, Haarlem, Heemskerk en Eindhoven. Tegelijkertijd werden bedrijfspanden, twee sportscholen in Beverwijk en kluizen bij verschillende banken doorzocht. Bij de invallen zijn vuurwapens, (gepantserde) auto's en enkele tonnen aan contant geld aangetroffen. Ook nam de politie honderd exclusieve horloges, computers en telefoons in beslag. In verborgen ruimten is een dubieuze administratie ontdekt, aldus het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

De hoofdverdachten in dit zogenoemde 'Hollandse Netwerk' zijn de 48-jarige Dick V. uit Beverwijk, die Holleeder dit voorjaar op een Amsterdams terras een gebroken kaak sloeg, en de 43-jarige Danny K., een Amsterdammer die in 2003 werd veroordeeld voor de gewelddadige overval op het waardetransportbedrijf Geldnet.

Het OM verdenkt de andere arrestanten van dienstverlening aan deze twee hoofdverdachten. De meeste verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het georganiseerd witwassen van crimineel geld.

Holleeder wordt verdacht van afpersing. Hij zit volgens zijn advocaat vast met volledige beperkingen en heeft geen contact met de buitenwereld. Holleeder, bekend van de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983, kwam in januari 2012 vrij nadat hij een gevangenisstraf van zes jaar had uitgezeten voor de afpersing van vastgoedondernemer Willem Endstra.

Tijdens het Liquidatieproces, waarin begin dit jaar zware celstraffen werden uitgesproken wegens afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld, viel Holleeders naam veelvuldig. Het OM zei hem te willen oppakken 'zodra we zeker weten dat we hem kunnen veroordelen'.

De aangehouden verdachten worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem.

undefined

Meer over