Satire

Willem-Alexander is vanaf 2019 mogelijk een lulhannes

Woensdag heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel van D66 behandeld om majesteitsschennis af te schaffen. Een meerderheid lijkt er wel voor te porren. Afschaffing van het wetsartikel dat belediging van het staatshoofd strafbaar stelt, zou verregaande gevolgen hebben. Koning Willem Alexander is dan vanaf 1 januari 2019 een lulhannes.

Zo'n man als staatshoofd, daar mogen we best een beetje trots op zijn.Beeld anp

Op dit moment is het nog ondenkbaar dat de koning een lulhannes is. Willem-Alexander is een vriendelijke, hardwerkende man die zich bewust is van zijn privileges, maar tegelijk goed aanvoelt wat er leeft onder het volk. Hij heeft fantastisch veel betekend voor de Nederlandse sport en met zijn tomeloze inzet voor watermanagement heeft hij ons land internationaal danig op de kaart gezet. Zo'n man als staatshoofd, daar mogen we best een beetje trots op zijn. In ieder geval: voorlopig.

Bij afschaffing van majesteitsschennis zou de vanaf dat moment slappe zakkenwasser voortaan zelf bepalen of hij beledigd wordt. De bolle kwiebus moet dan zelf met zijn kitscherige koetsje naar het politiebureau rijden om aangifte te doen, waarna de rechter zal bepalen of hij gelijk heeft, met dat lullige kroontje op z'n hoofd. Op dit moment gaat dat nog anders. Nu wordt Zijne Majesteit de sympathieke Koning nog bij wet beschermd tegen beledigingen aan Zijn Adres.

Als het wetsartikel wordt aangenomen, zou het zomaar kunnen dat ook staatshoofden van bevriende naties op 1 januari 2019 ineens harige knakworsten blijken te zijn. Nu staat daar nog een gevangenisstraf op van 2 jaar, dus het is belangrijk te benadrukken dat bevriende Turkse staatshoofden stuk voor stuk gewaardeerde bondgenoten zijn in de strijd tegen het terrorisme en beslist geen fascistoïde schorriemorrie.

De Kamer moet nog stemmen over het wetsvoorstel. Tot die tijd: Leve de Koning!

Meer over