Wilders maakt schoon schip

Met zijn kandidatenlijst voor de komende verkiezingen geeft PVV-leider Wilders twee niet mis te verstane signalen af: hij wil schoon schip maken in zijn beweging en hij kiest wederom voor zo veel mogelijk zekerheid: hij wil geen ongelukken meer.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - In de top-10 van de lijst wordt Wilders dan ook omringd door oude getrouwen op wie hij al jaren kan rekenen. Ook de nieuwkomers lopen allemaal op een of andere manier al een tijdje mee in de PVV.

De top-3 bestaat als vanouds uit Wilders zelf en zijn secondanten Fleur Agema en Martin Bosma. Hoogste binnenkomer op nummer 8 is de europarlementariër Barry Madlener, maar hij was al eerder drie jaar Tweede Kamerlid voor de PVV. De snelste stijger (op 9) is Joram van Klaveren, die bij de vorige verkiezingen nog op de 16de plek stond. Fractiegenoot Harm Beertema (vorige keer op 20) staat op de 10de plek.

Anders dan de meeste andere partijen stuurde Wilders zijn kandidatenlijst zaterdag zonder toelichting de wereld in. Wat hij precies wil zeggen met de samenstelling van zijn team, is dan ook voer voor speculatie. Eerder liet Wilders al wel weten dat hij geen zin meer had in verrassingen, na de affaires rond de Kamerleden James Sharpe, Eric Lucassen en Marcial Hernandez, die hem in 2010 overvielen. Hij bood zijn kiezers daarvoor destijds excuses aan. De nieuwe lijst lijkt een afrekening met iedereen die de partij publicitaire schade toebracht. Sharpe was al weg, Hernandez volgde vorige week. Lucassen, Richard de Mos en Jhim van Bemmel - alledrie in opspraak geweest - kregen eind vorige week van Wilders te horen dat ze niet terugkeren.

De schoonmaakactie levert een lijst op vol vertrouwde gezichten. De hoogste nieuwkomer na Madlener is Reinette Klever, sinds vorig jaar Eerste Kamerlid voor de PVV. Haar collega-senator Machiel de Graaf staat ook op de lijst voor de Tweede Kamer, op plek 15. Op 18 staat de eerste kandidaat die echt een onbeschreven blad is voor de buitenwereld: Danai van Weerdenburg. Over haar is niet meer bekend dan dat ze al als beleidsmedewerker voor de fractie werkte.

Ook op een verkiesbare plek staat Vicky Maeijer, fractievoorzitter in Zuid-Holland. Ze stond in 2010 op plaats 31. Spannend wordt het voor nieuwkomer Daniël ter Haar, vicefractievoorzitter in Gelderland. Hij staat op plek 24. De PVV schommelt momenteel in de peilingen rond de 24 zetels, al raakte Wilders zondag in de laatste peiling van Maurice de Hond in één keer drie zetels kwijt.

Die peiling volgde op een turbulente week voor de PVV, waarin de Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven zich met veel lawaai afsplitsten, uit onvrede over de gang van zaken in de partij en het solistische leiderschap van Wilders. In het weekend stapte ook Jhim van Bemmel uit de fractie, nadat hij van Wilders had gehoord dat de PVV geen prijs meer stelt op zijn diensten.

Van Bemmel bevestigt het beeld dat Wilders nauwelijks contact heeft met veel van zijn collega's: het slechtnieuwsgesprek van vrijdag was 'het eerste contact dat ik dit jaar met Wilders had'. Evenals zijn collega De Mos is Van Bemmel zeer teleurgesteld: 'Ik was lekker bezig. Ik was de PVV op de kaart aan het zetten. Maar misschien was ik te eigenzinnig.'

Nieuwkomers op PVV-lijst

8.Barry Madlener (1969)

Makelaar. Oud-gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam. Nu PVV-fractieleider in het Europees Parlement. Tweede Kamerlid van 2006 tot 2009.

12. Reinette Klever (1967)

Vermogensbeheerder. Eerste Kamerlid voor de PVV sinds juni 2011.

15. Machiel de Graaf (1969)

Fysiotherapeut. Gemeenteraadslid in Den Haag en lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen in 2011.

18. Danai van Weerdenburg

De grote onbekende op de lijst. Er is vooralsnog niet meer bekend dan dat ze al als beleidsmedewerker voor de Kamerfractie werkte.

21. Vicky Maeijer (1986)

Oud-beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie, waar zij in 2006 als stagiaire begon. Nu PVV-fractievoorzitter in Provinciale Staten van Zuid-Holland.

24. Daniël ter Haar (1990)

Docent dierverzorging op vmbo-school. Vicefractievoorzitter PVV in Provinciale Staten in Gelderland.

25. Stephan Jansen (1983)

Lid Provinciale Staten Zuid-Holland. Beleidsmedewerker Kamerfractie, waar hij in 2006 als stagiair begon.

undefined

Meer over