Wilders gaat door op minder-thema op verkiezingsposter: Minder EU

De controverse over de 'minder Marokkanen'-uitspraken tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de PVV op 19 maart heeft de PVV totaal niet gedeerd. Sterker nog, met de verkiezingsposter Minder EU lijkt de partij van Wilders nog even voort te borduren op het thema.

Verkiezingsposter Europese verkiezingen. Beeld PVV
Verkiezingsposter Europese verkiezingen.Beeld PVV

De PVV presenteerde vorige week haar verkiezingsprogramma voor de Europese Parlementsverkiezingen op 22 mei. Op het programma, dat slechts één A4'tje telt, staat dat de partij uit de EU wil en terug naar de gulden, dat de grenzen op slot gaan voor arbeidsmigranten, de partij wil de 'islamisering' tegengaan en het geld terugvorderen dat Nederland heeft bijgedragen aan de Europese noodsteun tijdens de crisis.

Minder, minder, minder
Vandaag is dan ook de bijbehorende verkiezingsposter gepresenteerd. Minder EU, staat erop. Dit lijkt een directe verwijzing naar de uitspraken van WIlders na afloop van de verkiezingsuitslag vande gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Wilders vroeg zijn aanhangers of 'ze meer of minder Marokkanen' in Den Haag en in Nederland willen. Daarop scandeerde de zaal 'minder, minder, minder. 'Dan gaan we dat regelen', besloot de PVV-leider.

Vooral met deze laatste opmerking is Wilders voor veel mensen een grens overgegaan. Vanuit de maatschappij en de politiek werden de uitspraken sterk veroordeeld. Er zijn al 5000 aangiftes binnen als reactie op uitlatingen. Volgens het Openbaar Ministerie kwamen er naast deze aangiften via de website van de politie meer dan 15.000 meldingen binnen van discriminatie. Juristen zijn verdeeld over de vraag of de PVV-leider met zijn uitspraken strafbaar is.

Daags na de uitspraken stapten een aantal PVV'er uit de partij, zoals de Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen. Wilders benadrukte in een reactie dat zijn uitspraken over Marokkanen allemaal terug te voeren zijn op het verkiezingsprogramma van de PVV. Dat richt zich op het uitzetten van criminele Marokkanen met een dubbel paspoort, het beperken van migratie uit islamitische landen en het bevorderen van vrijwillige remigratie. De PVV wil geen Marokkanen uitzetten die niets verkeerd hebben gedaan, zei Wilders.

In het PVV-programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 speelde het bestrijden van Europa ook een grote rol. Dat programma heette 'Hun Brussel, ons Nederland' en telde vijftig pagina's.

Geert Wilders. Beeld anp
Geert Wilders.Beeld anp
Meer over