Wilders en Thieme over de grens

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag, het is een dag vol internationale contacten. Geert Wilders gaat naar Moskou en Marianne Thieme maakt zich op voor de ontvangst van haar geestverwanten uit alle windstreken.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het eenvoudig hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Wilders naar Moskou

Geert Wilders kondigt vol trots aan dat hij volgend jaar - waarschijnlijk kort voor de gemeenteraadsverkiezingen - naar Moskou afreist om de betrekkingen te verbeteren.

Hij gaat naar eigen zeggen de strijd aanbinden met 'de hysterische Russofobie' in Nederland. De PVV-leider vermoedt dat pro-EU-partijen als D66 Rusland gretig als grote bedreiging afschilderen om de burgers klaar te maken voor een nieuwe sprong voorwaarts in de Europese samenwerking, bijvoorbeeld op militair en diplomatiek gebied. Maar de Russen zijn helemaal niet onze vijand, verklaarde Wilders in interviews met Elsevier en BNR. 'Ze kunnen in de strijd met terrorisme en immigratie juist onze bondgenoot zijn.' De PVV-leider wil met zijn bezoek aan Moskou - dat hem heeft uitgenodigd - duidelijk maken dat er in Europa niet alleen 'Ruslandhaters' zijn.

Voor Wilders past dat bezoek in een patroon. Hij zet zijn internationale netwerk al langer in om zijn politieke isolement in Nederland te compenseren. Maar ook voor Moskou is dit geen ongebruikelijke zet, analyseert politiek verslaggever en voormalig Rusland-correspondent Frank Hendrickx: 'Het Kremlin onderhoudt wel meer contacten met rechts-populistische partijen in Europa. Frauke Petry, de ex-leider van Alternative für Deutschland (AfD) mocht al langs komen, Marine le Pen van Front National (FN) kreeg zelfs een grote lening vanuit Rusland en de Oostenrijkse FPÖ tekende in het verleden een samenwerkingsverband met de aan Vladimir Poetin verbonden partij Eenheid.'

Enig opportunisme is het Kremlin niet vreemd bij die contacten, stelde de Rusland-expert Anton Sjechovtsov eerder vast in NRC Handelsblad. Als de verhoudingen met de regering in een EU-lidstaat goed zijn, worden de rechts-populistische oppositiepartijen juist op afstand gehouden. Zo hoefde de Italiaanse Lega Nord in Moskou nooit aan te kloppen, omdat Italië zich binnen de EU relatief constructief opstelt ten opzichte van Rusland.

Dat Wilders wel langs mag komen, kan dus ook als illustratie dienen voor de problematische relatie tussen Den Haag en Moskou in het post-MH17-tijdperk.

Geert Wilders. Beeld anp
Geert Wilders.Beeld anp

EXPORTPRODUCT
De Partij voor de Dieren

De Dieren - je zou soms bijna vergeten dat ze er zijn. Geen mislukte filibusters, geen schelddialogen met de Kamervoorzitter, geen parmantige exercities als exterieur parlementair geweten. Maar intussen ontwikkelt de beweging van Marianne Thieme zich tot politiek exportproduct. Volgende week komen vertegenwoordigers van achttien Dierenpartijen uit heel de wereld samen in Den Haag. Onder meer op het programma: het oprichten van de eerste pan-Europese partij om mee te doen aan de Europese verkiezingen.

Verslaggever Ariejan Korteweg ging op onderzoek uit en vond Marianne Thiemes blogs en toespraken alvast terug in twaalf talen. Waaronder het Russisch.

Marianne Thieme. Beeld anp
Marianne Thieme.Beeld anp

AANGENOMEN
De afbouw van 'Hillen'

Op tijd en volgens verwachting heeft de Tweede Kamer vandaag voor afschaffing van de Wet Hillen gestemd - het belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. Maar met hun mislukte filibuster om uitstel van de afschaffing voor elkaar te krijgen, hebben 50Plus en PVV wel bereikt dat het aantal tegenstemmers flink is gegroeid.

Toen het zeer geleidelijke einde (2019-2049) van de Wet Hillen in het regeerakkoord stond, protesteerden alleen die twee partijen. De rest van de oppositie vond afschaffing wel best; SP en PvdA hebben het in hun verkiezingsprogramma's staan.

Inmiddels zijn die zo boos over de snelheid waarmee het kabinet de afschaffing 'met stoom en kokend water er doorheen probeert te jassen', dat ze zich achter Martin - lichttherapiebril - van Rooijen van 50Plus hebben geschaard. Alleen GroenLinks stemde mee met de coalitie. Nu mag Van Rooijen hopen dat de Eerste Kamer 'Hillen' handhaaft. Het debat daar volgt binnen enkele weken.

Martin van Rooijen staat de pers te woord. Beeld anp
Martin van Rooijen staat de pers te woord.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over