Wilders' bevlekte buitenlandse vrienden

De PVV van Geert Wilders heeft minstens drie redenen om buitenlandse vrienden te zoeken. Maar dat die allemaal een andere mix van opvattingen hebben, maakt het hem lastig.

Ariejan Korteweg
Pegida-aanhangers bij een bijeenkomst waar Wilders maandag sprak. Beeld reuters
Pegida-aanhangers bij een bijeenkomst waar Wilders maandag sprak.Beeld reuters

Wilders' buitenlandse vrienden kunnen een welkome bron van inkomsten vormen - de PVV kampt met chronisch geldgebrek. Ze kunnen frontvorming mogelijk maken. Ze vormen een bron van inspiratie; met name aan het gedachtengoed van de Dansk Folkeparti - dierenwelzijn, aandacht voor ouderen, sociaal profiel - is de PVV schatplichtig.

Het lastige voor Wilders is dat al die buitenlandse vrienden een andere mix van opvattingen hebben dan de PVV, die pro-homo, pro-Israël en anti-islam is.

Neem de Amerikaanse connectie. We willen niets liever doen dan u sponsoren, zei in november vorig jaar een heer in een stoffig zaaltje in Palm Beach, Florida. Dat kwam goed uit. Wilders had net meer dan een half uur gesproken, en hoopte op dit Restoration Weekend wat geld voor zijn noodlijdende PVV op te halen.

Intolerantie

Die man was Louie Gohmert, een republikeins congreslid uit Texas. Wilders prees hem om zijn moed de islam ter discussie te stellen. Maar er is meer wat Gohmert ter discussie stelt. In de VS baarde hij opzien door te zeggen dat democraten die tegenstanders van het homohuwelijk van haat beschuldigen, hetzelfde doen als nazi's tijdens de Holocaust tegen de Joden. 'Fascistische intolerantie', vond hij. Gohmert is trouwens ook voor het bewapenen van leraren en het boren naar olie in de natuurgebieden in de poolcirkel.

Eind april maakt Wilders op uitnodiging van deze Amerikaanse vriend opnieuw de oversteek. Dan bezoekt hij ook Steve King, congreslid uit Iowa, en net als Gohmert prominent lid van de Tea Party en tegenstander van homohuwelijk en abortus. Een derde geestverwant is Michele Bachmann uit Minnesota, die vreest dat homoseksualiteit kinderen ongevoelig maakt.

Scanderen

Eind november bezocht Wilders andere vrienden. In Lyon sprak hij het congres van het Front National toe. Wij zijn tegen massale immigratie, zei hij. 'Wat de islam betreft zeggen we: trop, c'est trop.' 'On est chez nous' (wij horen hier), scandeerde zijn duizendkoppige gehoor bij wijze van antwoord.

Op de voorste rij zat Jean-Marie Le Pen, die vorige week nog maar eens herhaalde dat de gaskamers een kleinigheid waren in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en dat maarschalk Petain, onder wiens bewind veel Joden werden afgevoerd, trouwens helemaal geen collaborateur was.

Eind maart, bij de FÖ in Wenen, sprak Wilders voor een achterdoek van als raketten gepunte minaretten. Hij werd aangekondigd door partijleider Heinz-Christian Strache, die in zijn provocerende uitspraken veel van Wilders weg heeft: Wien darf nicht Istanbul werden, is een slogan van hem. En: Deutsch statt 'nix verstehen' (Duits in plaats van 'ik niet begrijpen'). Soms gaat hij te ver. Toen bezoekers van een rechts galafeest werden lastiggevallen door demonstranten zei Strache: wij zijn de nieuwe Joden. Het kwam hem in Oostenrijk op hoon te staan.

Pegida-aanhangers maandag bij de bijeenkomst waar Wilders sprak. Beeld getty
Pegida-aanhangers maandag bij de bijeenkomst waar Wilders sprak.Beeld getty

Hitlersnor

Pegida past in datzelfde rijtje. Voorman Lutz Bachmann moest een stap terug doen vanwege een selfie met Hitlersnor, maar is nu weer het gezicht van de beweging. Hij noemt asielzoekers gepeupel, smeerlappen en vee, maar is, anders dan Wilders, ook fel op Amerikanen, de Lügenpresse en het grootkapitaal. Tatjana Festerling, rijzende ster bij Pegida, heeft het weer meer op homo's voorzien. Bij een eerdere demonstratie in Dresden zei ze dat homo's de meerderheid terroriseren.

Één club laat zich door alle ideologische geschillen niet van de wijs brengen. De extreem-rechtse NPD vindt Wilders een Zionisten-schwein dat de toegang tot Duitsland moet worden ontzegd.

Deelnemers aan een Pegida-tegendemonstratie. Beeld EPA
Deelnemers aan een Pegida-tegendemonstratie.Beeld EPA
Meer over