Wilde acties bij twee distributieafdelingen van Sara Lee/DE

Ongeveer honderd medewerkers van de distributiecentra van Sara Lee/DE in Utrecht en Rotterdam hebben vrijdag het werk neergelegd. Ze eisen binnen twee weken duidelijkheid over de toekomst van hun afdelingen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Meysman zei dat in een toelichting op een mededeling van Sara Lee, het Amerikaanse moederconcern van Sara Lee/DE (Douwe Egberts, Sanex, Biotex etc.). De Amerikanen zeiden binnen drie jaar tenminste drie miljard dollar te willen besparen door activiteiten te verkopen en de kosten omlaag te brengen. Ter verduidelijking noemde Meysman als voorbeeld de verkoop van het distributiecentrum van Sara Lee/DE-dochter Kortman Intradal in Veenendaal.

Die mededeling is bij de medewerkers van Detrex, zoals het distributiebedrijf van Sara Lee/DE heet, verkeerd gevallen. De 204 werknemers vrezen dat het werk van de centra in Utrecht, Rotterdam en Joure eveneens wordt uitbesteed. In dat geval zouden ze onder de vervoers-cao vallen, en niet onder de DE-cao. Volgens G. Schellenberg, bestuurder van de Industriebond FNV, scheelt dat al gauw een procent of 15 à 20.

De wilde actie brak vrijdagmorgen uit nadat de centrale ondernemingsraad van Sara Lee/DE geen duidelijkheid kreeg van de raad van bestuur. De medewerkers verzamelden zich in Utrecht. Ze gingen om twee uur weer aan de slag, nadat de concernleiding had toegezegd met de vakbonden te gaan praten over de voorwaarden voor het eventueel uitbesteden van de distributie. De niet gewerkte uren worden gewoon uitbetaald. In Joure werd vrijdag gewoon doorgewerkt.

Of de distributie-afdeling wordt verkocht of wellicht wordt uitbesteed, is nog niet zeker. 'We zijn bezig met een onderzoek naar de meest gewenste opzet. Uitbesteden is daarbij een interessante optie', zegt de woordvoerder van Sara Lee/DE. Hij verwacht eind januari de uitkomsten van de studie. De werkonderbreking van vrijddag heeft volgens hem geen nadelige gevolgen voor de bevoorrading van winkels gehad.

Meer over