Wilco Kelderman schuift omhoog in de Vuelta, maar hoever reiken zijn ambities?

Hoe ver reiken de ambities van Wilco Kelderman eigenlijk? De kopman van Sunweb schoof de afgelopen dagen allengs omhoog in de algemene rangschikking van de Ronde van Spanje. Zaterdag bereikte hij zelfs de derde plaats, achter de gelouterde rondewinnaars Chris Froome en Vincenzo Nibali.

Wilco Kelderman kijkt achterom na aankomst in de vijftiende etappe. Beeld epa
Wilco Kelderman kijkt achterom na aankomst in de vijftiende etappe.Beeld epa

'Wel mooi', vond hij die positie na afloop van de veertiende etappe. Maar in dit stadium, op tweederde van de wedstrijd, 'heb je er niet zo veel aan', zei hij voor de camera van website Wielerflits. Waar sta je op het podium in Madrid, volgende week zondag? Dat telt.

Zondag, in wat sommigen als de koninginnenrit in de Vuelta beschouwden, zakte hij ineens weer een plekje. Hij eindigde na 3300 hoogtemeters over drie bergen in de Sierra Nevada fraai als derde. De keerzijde was dat Ilnoer Zakarin in het klassement over hem heen wipte, door op ruim een kilometer van de finish weg te rijden uit de groep met de naaste belagers. De renner van Katjoesja werd tweede, achter de jonge Colombiaan Miguel Ángel Lopéz.

Het waren de laatste meters op de Alto Hoya de La Mora, naar de ijlte van 2500 meter boven zeeniveau, die de vraag opriepen of Kelderman zichzelf niet onderschat. In eerste instantie liet hij de uitval van de Rus onbeantwoord, maar toen hij met het finishdoek in zicht versnelde om de schade te beperken, kraakten gerenommeerde gelederen achter hem. Froome, Esteban Chavez, Michael Woods en Nibali gaven terrein prijs. Het waren slechts enkele seconden, maar de veronderstelling dat het er meer hadden kunnen zijn als hij meteen achter Zakarin was aangegaan, is verleidelijk.

Kelderman bewijst deze weken dat hij het kopmanschap in een grote ronde aankan. Het vertrek van zijn ploegmaat Warren Barguil, die zijn koffers moest pakken toen hij had geweigerd de Nederlander bij te staan nadat deze in de zevende etappe lek reed, lijkt bevrijdend te hebben gewerkt. Het leverde rust en zekerheid op. Over voor wie de ploeg moest rijden, bestond ineens geen twijfel meer.

Lees verder onder de foto

Miguel Ángel Lopéz won de etappe. Beeld afp
Miguel Ángel Lopéz won de etappe.Beeld afp

Prikje

Een renner die er vol risico in kletst, is hij niet. Zaterdag, op de Sierra de la Pandera, waar hij het zonder de steun van de ziek uitgevallen Sam Oomen moest stellen, plaatste hij een prikje - met wat goede wil was het zijn eerste echte aanval in de Vuelta te noemen. Maar zodra hij vaststelde dat de concurrenten zich meteen in zijn wiel nestelden, staakte hij zijn poging. 'Als je doorgaat kun je jezelf alleen maar kapot rijden.'

Voorbeelden te over, in deze ronde. Menigeen moet uitlooppogingen zwaar bezuren. Romain Bardet en Alberto Contador zagen ook gisteren weer na een zoveelste gedurfd offensief in de achteruitkijkspiegel toch weer het zwart-blauw van de Skyploeg opdoemen, waarin Wout Poels weer de allure van de meesterknecht voor Froome heeft hervonden - hij staat zelf in de top 10. Steven Kruijswijk sloot zich zondag ook manmoedig aan bij een vluchtpoging - mogelijke ritwinst woog deze dag wellicht zwaarder dan de verdediging van een veertiende plek. Ook hij werd opgeslokt. Hij steeg twee plaatsen, maar verloor wel tijd.

Wurggreep

Er is maar één renner die in de bergen tot dusver aan de wurggreep van Froome c.s weet te ontkomen, ook al omdat hij aanvankelijk geen gevaar voor het klassement vormde. Lopèz, 23 jaar, vorig jaar winnaar van de Ronde van Zwitserland, boekte gisteren zijn tweede zege in deze Vuelta. Op 26 kilometer van de aankomst ging hij er van tussen met Contador en veegde onderweg Kruijswijk en Bardet op, en als laatste de Brit Adam Yates. De Colombiaan van Astana miste het begin van het seizoen als gevolg van een gebroken scheenbeen - hij tuimelt nogal eens tegen het asfalt - maar maakt in Spanje veel indruk. De vraag is of Sky hem in het vervolg nog de ruimte geeft: hij staat intussen zesde op 2.51 van Froome.

Na de rustdag op maandag staan in de Vuelta nog een tijdrit en twee bergetappes als beslissende trajecten op het programma. Kelderman krijgt zeker in de eerste discipline de kans te bewijzen dat hij straks inderdaad thuishoort op het podium. In een tijdrit kun je geen vragen meer openlaten. Probleempje: Ilnoer Zakarin is ook een specialist.

Meer over