Reportage

Wil het bestuur niet? Dan breken de docenten zelf wel

Wil het bestuur niet? Dan breken de docenten zelf wel met de universiteit van rendement en vastgoed.

Studenten en docenten van de UvA bijeen in Crea om een nieuw front te vormen tegen het bestuur van de UvA. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Studenten en docenten van de UvA bijeen in Crea om een nieuw front te vormen tegen het bestuur van de UvA.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Ze schreed de zaal binnen, wrong zich tussen de mensen door en keek behoedzaam om zich heen. Nee, rector magnificus Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam leek niet geheel op haar gemak bij cultureel centrum Crea, waar ze maandagmiddag in gesprek ging met een stuk of honderd ontevreden docenten en studenten.

Vreemd was dat niet, want die ochtend had het college van bestuur van de universiteit een ultimatum van Rethink UvA laten verlopen. Die beweging van docenten vindt dat het maar eens klaar moet zijn met het rendementsdenken, de vele flexibele arbeidscontracten en de vastgoedprojecten. Het is tijd is voor meer democratie binnen de universiteit, vinden ze.

Democratisering

Nu de universiteit niet antwoordt, gaan de docenten over tot actie. Gistermiddag zegde Rethink UvA het vertrouwen op in het college van bestuur. Vrijdag volgt een demonstratie. En ondertussen gaan de docenten proberen de eerste organisatorische veranderingen op de departementen door te voeren, buiten het college van bestuur om. Ook ontvangt minister van Onderwijs Jet Bussemaker binnenkort een brief waarin ze wordt verzocht de democratisering van universiteiten te bespoedigen.

Maar dat wist Van den Boom allemaal nog niet, toen ze in de Muziekzaal van Crea achter een statafel plaatsnam, klaar voor 'het wekelijks gesprek met het college van bestuur', dat het college onlangs aan de ontevreden studenten beloofd had.

Vraag-antwoordsessie

Gespreksleider Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, had nauwelijks zijn eerste woorden gezegd, of de zaal nam de regie over. Hop, de stoelen gingen aan de kant, mensen vleiden zich op de grond, een nieuwe spreekstalmeester meldde zich en de klassieke vraag-antwoordsessie veranderde in een democratische vergadering in de stijl van de bezetters.

Albrecht zuchtte, gaf zijn microfoon af en beende de zaal uit. Van den Boom verruilde haar plaats achter de rode tafel voor een stoel. Wat volgde was een herhaling van zetten, een gesprek dat tekenend is voor de ogenschijnlijke patstelling tussen de boze lieden en de bestuurders.

'Waarom krijgen we geen antwoord op de eisen?', wilden de docenten en studenten weten.

Waarna Van den Boom maar weer eens uitlegde dat het allemaal zo makkelijk niet was, omdat ze moest overleggen met de decanen, de ondernemingsraad en andere partijen. En dat er heus wel een antwoord kwam, maar dat het college van bestuur tijd nodig had. Wat bij de boze lieden in de zaal weer de indruk wekte dat het college vertragingstactieken toepast, dat de bestuurders tijd rekken in de hoop dat de bezetters uitgeput raken en het Maagdenhuis verlaten zonder noemenswaardig resultaat.

null Beeld ANP / Koen van Weel
Beeld ANP / Koen van Weel

Kleermakerszit

Rond half twee eindigde het gesprek dat nooit een echt gesprek werd. Van den Boom wandelde naar de uitgang, waar een verslaggeefster van stadszender AT5 haar staande hield.'Mogen we nog een paar vragen stellen?' 'Zullen we dat doen?' vroeg Van den Boom aan haar voorlichter.'Niet hier', zei die.

De rector-magnificus wandelde de zaal uit, waar een haag van studenten en docenten in stilte pamfletten omhoog hield. Buiten op straat zaten er nog meer - tientallen zwijgende mensen in kleermakerszit op de grond.

Van den Boom manoeuvreerde er voorzichtig tussendoor. Even verderop stond ze een journalist van de NOS te woord, twee beveiligers geen vijf meter bij haar vandaan. Na een paar minuten gebaarde de voorlichter dat Van den Boom een einde aan het interview moest maken. Verderop naderde een groep demonstranten - eerst in stilte, later scanderend. 'Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer.'

Van den Boom en de voorlichter maakten zich gauw uit de voeten, gevolgd door de schreeuwende massa.

Meer over