Wil Bob Dylan ons weer op het verkeerde been zetten?

Hoe Bob Dylan is ontmaskerd als een luie scholier en een duizendjarig ei Katy Perry verleidt tot het ranken van haar bedpartners.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld
Beeld

Speech

Een sterrenkijker is ook maar een mens met gevoelens, en daarom durf ik toe te geven dat ik de reactie van Bob Dylan op zijn Nobelprijs voor de Literatuur bloedirritant vond. Eerst tijdenlang niet reageren, dan niet komen opdagen voor de ceremonie en vervolgens wel nét op tijd om het prijzengeld nog te krijgen, een speech houden.

Maar: karma. Want Bob is na het geven van zijn speech betrapt op iets bijzonder doms. De passages die hij uit Moby Dick citeerde (krijg je een Nobelprijs voor de Literatuur, dan pak je Moby Dick erbij), bleken niet uit het boek zelf te komen, maar waren waarschijnlijk verhaspelde citaten van sparknotes.com, een site waarop scholieren samenvattingen van boeken plaatsen zodat andere scholieren - en Bob Dylan - die kunnen copy-pasten.

Ha! Ha! Hahaha! Sorry, maar dit is grappig.

Bob Dylan heeft, zoals alle halfgoden, een legioen fanaten achter zich aan die elk woord dat hij zegt analyseren en traceren, dus het kwartje was al gauw gevallen. De site Slate publiceerde een lijst van 78 zinnen uit Moby Dick die in Dylans speech voorkwamen, en ongeveer 20 van die zinnen leken meer op de verkeerd geciteerde passages van Sparknotes dan die uit het boek zelf.

Blijft de vraag: heeft het genie dit allemaal expres gedaan om ons op het verkeerde been te zetten? Bob Dylan 'speelt', zoals dat zo ergerlijk heet, al decennia met kopieën, citaten en malle onvermelde bronnen - zo gebruikte hij voor een liedtekst ooit een reisgids voor New Orleans uit 2001.

Achter dat spel der literatuur kan hij zich altijd nog verschuilen, maar wij denken dat-ie gewoon een luie scholier is. Met een Nobelprijs, dat wel.

bob Dylan. Beeld anp
bob Dylan.Beeld anp

Ei

Een nieuwe manier om beroemdheden bekentenissen te ontlokken: je moet ze dwingen om óf eerlijk antwoord te geven op een meerkeuzevraag, óf een duizendjarig ei op te eten.

Dat de hele journalistiek daar niet eerder op gekomen was! Het werkt als een tierelier.

Katy Perry was bij een livestream van het programma Witness World Wide en moest van presentator James Corden kiezen tussen het opeten van een Chinees duizendjarig ei of het beantwoorden van de vraag wie van haar exen beter was in bed: Diplo (dj), Orlando Bloom (Lord of the Rings-sekssymbool) of John Mayer (gitaarsekssymbool).

null Beeld ap
Beeld ap

Nadat Perry had uitgeroepen: 'Het zijn allemaal geweldige bedpartners, ik zou met alle drie het bed induiken als ik hier weg mag!' koos ze toch voor John Mayer. Orlando Bloom werd nummer twee en Diplo nummer drie.

Zo sneeuwbalde het verder, want als Diplo zijnde moet je daar iets mee. De dj doorliep de geijkte stadia van iemand die iets naars overkomt: ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet en aanvaarding.

Dus eerst liet Diplo niets horen. Daarna plaatste hij een woedende tweet: 'Ik kan me niet eens herinneren dat ik seks heb gehad.' Vervolgens besloot hij dat dat niet cool was en tweette: 'Ik heb brons gewonnen in de Olympische Spelen van Seks.' Ja, zo onderhandel je een betere status voor jezelf: met humor en afstand tot de materie.

Verdriet en aanvaarding volgen nog. Hou Diplo's Twitter in de gaten.

Meer over