Wikileaks publiceert CIA-advies: zo spioneer je in Europa

Wikileaks heeft twee vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) vrijgegeven. In de documenten staat onder meer vermeld hoe agenten veiligheidssystemen kunnen omzeilen op Europese luchthavens.

Central Intelligence Agency (CIA). Beeld anp
Central Intelligence Agency (CIA).Beeld anp

In de gisteren verschenen CIA-rapporten, bedoeld voor Amerikaanse undercoveragenten, staat uitgebreid beschreven hoe er gecontroleerd wordt op Europese luchthavens en hoe die controle omzeild kan worden. Zo moeten spionnen ervoor zorgen dat ze er verzorgd uit zien, nette kleding dragen, geen zenuwachtig gedrag vertonen en een normale houding aannemen.

Spionagetactieken
De agenten worden attent gemaakt op de tactieken die vliegvelden gebruiken. Zo maakt de douane in Boedapest gebruik van spiegels om gedrag waar te nemen, wordt op Mauritius ingezoomd op gezichten om gezichtsuitdrukkingen te zien en observeren neppassagiers in Bahrein opvallende reizigers.

In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen drie vormen van controle op vliegvelden: de zogenaamde Pre-arrival Screening, waarbij vooral wordt gelet op opvallende informatie over reizigers via geavanceerde informatiesystemen, de Airport Primary Screening, waarbij paspoorten en visa bekeken worden, en Secundary Screening. Deze laatste drempel moet ten alle tijden voorkomen worden, zo meldt het rapport, want hier wordt de passagier nog uitgebreider gecontroleerd. In het CIA-document staan de richtlijnen om deze screening te ontlopen.

Rapporten

De gepubliceerde documenten dateren uit 2011 en 2012. Ze zijn geklasseerd als geheim en 'NOFORN' (No Foreign Nationals). Dat betekent dat ze slechts gedeeld mogen worden met spionagediensten van bondgenoten. De rapporten zijn geschreven door CHECKPOINT, een geheim CIA-programma dat identiteitsgegevens verzamelt op luchthavens.

Hieronder de tweet van Wikileaks die verwijst naar de twee rapporten:

Meer over