NieuwsFederale rechtbank

WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning vrijgelaten na besluit rechter

De voormalige Amerikaanse soldaat en WikiLeaks-klokkenluider Chelsea Manning is donderdagavond vrijgelaten uit de gevangenis. Dat volgde op een beslissing vant een federale rechter in Washington, die eerder op de dag haar vrijlating gelastte. Manning zat vast omdat zij weigerde te getuigen in een Amerikaans onderzoek naar WikiLeaks.

Chelsea Manning. Beeld AFP
Chelsea Manning.Beeld AFP

Wel moet Manning een boete van 250.000 dollar betalen vanwege haar weigering voor een ‘grand jury’ te verschijnen. Manning, een voormalig militair analist, lekte in 2010 honderdduizenden documenten naar WikiLeaks. Ze zat sinds mei vorig jaar vast. Er stond een hoorzitting gepland voor vrijdag. Die is afgeblazen.

Woensdag lieten vertegenwoordigers van Manning weten dat zij een zelfmoordpoging had gedaan in de gevangenis van Alexandria, Virginia. Klokkenluider Manning zat eerder in totaal zes jaar vast vanwege haar aandeel in het WikiLeaks-lek. Voormalig president Barack Obama schold haar kort voor zijn aftreden in 2016 de rest van haar 35-jarige gevangenisstraf kwijt.

Meer over