WikiLeaks dag 15: MI5 heeft details moord advocaat

AMSTERDAM - De niet-aflatende stroom van gelekte ambtsberichten gaat de derde week in. Vandaag op WikiLeaks: meer informatie over de moord op een mensenrechtenadvocaat in Noord-Ierland die in 1989 veel stof deed opwaaien.

Van onze redactie
null Beeld afp
Beeld afp

'Iedereen weet dat Groot-Brittannië achter de moord zit', zou Bertie Ahern hebben gezegd volgens The Guardian. Ayern was de Ierse premier tussen 1997 en 2008.

MI5
Uit de gelekte stukken blijkt dat de Britse veiligheidsdienst MI5 meer weet over de moord op Pat Finucane. De Ierse advocaat werd in 1989 met 14 kogels doorboord toen hij in zijn huis in Belfast met zijn vrouw en drie jonge kinderen zat te ontbijten.

In 2004 bekende een lid van de paramilitaire organisatie UDA dat hij de moord had gepleegd. De UDA was loyaal aan het Verenigd Koninkrijk, maar staat er wel bekend als een terroristische organisatie.

De vraag is nu nog in hoeverre de Britse veiligheidsdiensten betrokken warenbij de moord. Stukken die in het bezit zijn van MI5 zouden daar meer licht op kunnen schijnen. De Britse minister voor Noord-Ierse Zaken beslist begin volgend jaar of er een nieuw onderzoek komt naar de moord. Dat is de enige manier waarop de stukken openbaar kunnen worden.

undefined

Meer over