WikiLeaks biedt ton voor lekken verdragstekst TTIP

Klokkenluiderscollectief WikiLeaks looft een beloning uit van 100 duizend euro voor het lekken van de tekst van het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Dinsdag haalde de website via crowdfunding al ruim 21 duizend euro op.

Een demonstratie tegen TTIP, eerder dit jaar in Brussel Beeld epa
Een demonstratie tegen TTIP, eerder dit jaar in BrusselBeeld epa

Het lek moet komen uit een select gezelschap. Alleen nauw betrokken onderhandelaars en enkele multinationals kunnen de voorlopige tekst van het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie inzien. Tot nu toe hebben nationale parlementen geen inzicht gekregen in de teksten waarover wordt onderhandeld. Namens Nederland voert minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de gesprekken.

In het persbericht over de inzamelingsactie schrijft WikiLeaks dat vrijhandelsverdragen als TTIP 'een regime creëren' dat de mogelijkheid schept voor multinationals om de 'wettelijke soevereiniteit' van elk land in te perken. Een voorbeeld hiervan is de zogeheten ISDS-clausule, die het investeerders, meestal bedrijven, mogelijk maakt staten aan te klagen als die een wet aannemen die niet in lijn is met het gesloten vrijhandelsverdrag. Critici vrezen dat de macht van nationale overheden hierdoor aanzienlijk wordt ingeperkt.

Verder is er in Europa kritiek op mogelijke afzwakking van normen voor voedselveiligheid en milieubescherming. Mocht TTIP er komen, dan zou de regelgeving van de EU en de VS worden geharmoniseerd. Of dit leidt tot zwakkere of striktere eisen en regels is ongewis, maar gezien de belangen van grote bedrijven vrezen tegenstanders voor het eerste. Voorstanders van TTIP wijzen vooral op voordelen voor de handel tussen de VS en de EU en mogelijke banengroei die dit tot gevolg heeft.

Voor WikiLeaks staat transparantie uiteindelijk op één. 'De geheimzinnigheid over TTIP werpt een schaduw over de toekomst van de Europese democratie', zegt oprichter Julien Assange in een verklaring over de actie. Eerder publiceerden de klokkenluiders al delen van het Trans-Pacific Partnership (TTP) dat de VS willen sluiten met een aantal landen rond de Stille Oceaan, waaronder Australië, Canada, Japan en Mexico. Voor de gehele tekst van dat verdrag loopt een actie met een beloning van 150 duizend dollar, waarvan tot nu toe ruim 100 duizend binnen is.

Volgens Assange is dit het moment om de ondoorzichtigheid rond TTIP te stoppen. Hij weet zich in elk geval vast gesteund door een aantal prominenten, onder wie de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis. 'Transparantie heeft niet alleen een helpende hand nodig in de eurozone maar ook in de handel die er invloed op heeft. Doe mee!', twitterde hij.

Volgens een EU-onderzoek zou 74 procent van de Nederlanders vóór het inmiddels omstreden TTIP zijn. Klopt dit wel? De Volkskrant zocht het uit.

Meer over