Wijziging fietsroute maakt scherper record triatlon van Almere mogelijk

Een Opel, een Mercedes, of toch maar een Ferrari? Autofabrikanten doen in toenemende mate hun best om atleten achter het stuur te krijgen....

Van onze verslaggever

ALMERE

Het record (8.16.21) stamt uit 1993, staat op naam van Jan van de Marel en het zou het komend weekend - als het niet stormt of ijzelt - wel eens kunnen sneuvelen. De organisatie van de triatlon in Flevoland heeft namelijk het fietsparkoers drastisch omgegooid: de 180 kilometer gaat niet langer door de vlakke en lege polder, maar voert driemaal over de Hoge Ring rond Almere Stad. Een brede asfaltweg, waar de beste triatleten minstens 'veertig in het uur' kunnen draaien.

Voor het eerst in de twaalfjarige geschiedenis van 'Almere' heeft de organisatie te maken met een teruglopend deelnemersveld: iets meer dan zevenhonderd triatleten gaan zaterdag van start. 'Dat komt door de toenemende concurrentie uit het buitenland', meent Klaas Wilting, voorzitter van de Stichting Holland Triathlon. Deze maand vinden er in tal van plaatsen in Europa andere attractieve hele-, halve- en kwarttriatlons plaats.

Een aantal toppers uit het buitenland koos voor andere wedstrijden, anderen zegden af (zoals Olaf Sabatschuss; bronchitis), maar de onlangs geopereerde Zwitser Olivier Bernard, de winnaar van vorig jaar, komt wèl. 'De operatie verliep niet helemaal voorspoedig, zodat zijn komst lang onzeker was, maar nu voelt hij zich weer ijzersterk', aldus een immer optimistische Wilting. Ook Dimitri Gaag, de Russische winnaar van de 'halve' van Stein, komt naar Almere.

Gaag was in Stein sterker dan talent Dennis Looze (Nederlands kampioen kwarttriatlon, de Olympische afstand, die zich voorlopig niet aan de hele afstand waagt) en ook sneller dan Rob Barel, al meer dan een decennium vooraan te vinden in de moderne driekamp. Vooral Barel (37) is er bijzonder op gebrand om zaterdag te winnen. Hij startte driemaal in Almere, maar won nooit. Vooral vorig jaar eindigde zijn wedstrijd bijzonder sneu. Een lekke band en een kapot ventiel noopten hem tot opgave. Domme materiaalpech; een triatleet mag onderweg geen hulp aannemen.

De succesvolle triatleet uit Overberg (die reeds in 183 triatlons startte) zou eigenlijk vorig jaar al met de topsport gestopt zijn, maar knoopte er toch maar weer een jaartje aan vast. 'En nu zeg ik niet meer wanneer ik stop, want op zo'n uitspraak word je meteen vastgepind.' Concurrent Frank Heldoorn (vorig jaar tweede, en Nederlands kampioen): 'Misschien is het wijs om Rob dit jaar te laten winnen, anders staat-ie er volgend jaar wéér. . .'

Het Almeerse prijzengeld is heel redelijk, in totaal is 117.750 gulden te verdelen, met voor de winnaars (bij de mannen en vrouwen) een eerste prijs van twintigduizend gulden. Worden de parkoersrecords bij zowel de mannen als de vrouwen gebroken, dan gaat alleen hij of zij die de meeste minuten van de respectievelijk beste tijden afknabbelt, met een auto naar huis. Want 'Almere' heeft aan de finish slechts één Opel klaarstaan.

Meer over