Weblog

Wijze man, poep en corruptie, eigenzinnige eerlijkheid, scherpe vrouw

En dit zijn dan de eerste vier romans die de leden van het panel over De beste boeken van Afrika hebben aangeprezen voor een enthousiast meepratend publiek in het Bijlmer Parktheater op 18 januari:

Drie van de vier... Beeld wb
Drie van de vier...Beeld wb

Yasmine Allas prees 'Open stad' van Teju Cole de hemel in, met de wijze wandelaar Julius. Kiza Magendane vertelde waarom 'One Day I Will Write About This Place' van Binyavanga Wainaina hem zo had beroerd met diens eigenzinnige eerlijkheid. Gespreksleidster Ama van Dantzig legde plastisch uit waarom alle poep en smerigheid in 'The Beautyful Ones Are Not Yet Born' (In het Nederlands: De tijd is nog niet rijp) haar juist zo aanspraken. En ikzelf, Wim Bossema, biechtte op dat ik stukken van 'Als jaspis en koraal' van Werewere Liking niet zomaar hardop voor publiek durfde voorlezen, zo heftig krijgen wij slappe mannen ervan langs.

Voor volgende keer 19 april 2017, thema satire, met als gast videosatiricus Ikenna Azuike. Het publiek koos Blackass van A. Igoni Barret, de pitch van Ama, voor de extra lange bespreking.

De drie andere boeken presenteren we korter: Yasmine Allas over 'Kaarten' van Nuruddin Farah, Kiza Magendane over 'De schandelijke staat' van Sony Labou Tansi, en Wim Bossema over 'A Man of the People (Een man van zijn volk)' van Chinua Achebe.

undefined

En nummer vier. Beeld nb
En nummer vier.Beeld nb
Ama van Dantzig met het boek Blackass, dat de volgende keer, op 19 april, centraal staat. Een Nigeriaan wordt op een ochtend wakker en hij is opeens.... wit. Beeld Johan Janssen
Ama van Dantzig met het boek Blackass, dat de volgende keer, op 19 april, centraal staat. Een Nigeriaan wordt op een ochtend wakker en hij is opeens.... wit.Beeld Johan Janssen
Sandra Schipper toont haar leestip. Beeld Johan Janssen
Sandra Schipper toont haar leestip.Beeld Johan Janssen

Vanuit het publiek kwam Sandra Schipper met een leestip: ze prees 'Little Mawu, the Story Of My Life' aan, de memoires van Mawutodzi Kodzo Abissath, een inspirerend levensverhaal van een dorpsjongen tot professor in Ghana. Voor zijn blog en het boek klik hier.

undefined

De memoires. Beeld wb
De memoires.Beeld wb
Yasmine Allas. Beeld Johan Janssen
Yasmine Allas.Beeld Johan Janssen
Yasmine Allas, Wim Bossema leest voor, Ama van Dantzig. Beeld Johan Janssen
Yasmine Allas, Wim Bossema leest voor, Ama van Dantzig.Beeld Johan Janssen
Kiza Magendane. Beeld Johan Janssen
Kiza Magendane.Beeld Johan Janssen
Meer over