Wijnbergs rouwrand & Het ende van Lucky TV

Even terug naar het nieuws over de hoofdredacteur die geen nieuws wilde. En bij DWDD loopt de uitzending heel handig even uit, ten koste van Lucky TV.

TOP

Rob Wijnberg vertrekt als hoofdredacteur van nrc.next. Dat is niet per se Top. Integendeel, Wijnberg deed de afgelopen twee jaar precies waar hij voor aangesteld was: een 'andere' krant maken met meer filosofische beschouwing en wegblijven bij de waan van de dag. Terwijl de spreekwoordelijke wereld spreekwoordelijk in de fik staat, zet Wijnberg in alle rust een naakte man in de duinen op de voorpagina. Daar kan je van vinden wat je wilt, maar het is in ieder geval anders. Ook de omstandigheden waarin hij bij de ochtendkrant vertrekt vinden we niet Top. Wijnberg kreeg in de nieuwe richting van nrc.next ('newsier') zo weinig speelruimte als hoofdredacteur dat hij uiteindelijk zelf besloot weg te gaan.

Allemaal niet zo om over naar huis te schrijven, maar de manier waarop nrc.next in de eigen krant het aftreden van Wijnberg bracht is dat wel. Dinsdag, op pagina 3, onder het kopje 'nieuws' (oh, ironie) stonden 318 woorden over het hoe en waarom van Wijnbergs afscheid.

Opperhoofdredacteur Peter Vandermeersch wil van nrc.next een andere krant maken en vond het bijvoorbeeld te ver gaan dat de next op Prinsjesdag opende met een artikel over Australische asielzoekers.

Verder spreekt Wijnberg in het stukje van een 'onvrijwillig einde' en dat hij 'beter kan weggaan'. Het siert nrc.next dat dit nieuws zo open en - relatief - transparant wordt gebracht. De dikke rouwrand om het bericht maakt het helemaal af.

FLOP

Huh wat? Geen filmpje van Lucky TV? Even schrikken afgelopen maandag. De Wereld Draait Door vergat na afloop van het programma het reguliere dessert van chef de l'humour Sander van de Pavert te serveren. Maar vergaten ze dat inderdaad of was er meer aan de hand? Te gast aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk waren Rachel Hazes, haar twee kinderen Dré jr. en Roxeanne en Joop van den Ende. Het kwartet mocht uitgebreid komen vertellen over Hij Gelooft In Mij, een musical over het leven van André Hazes, geproduceerd door Van den Ende.

En wat wil het toeval? Sander van de Pavert had juist voor die uitzending een parodiërend filmpje gemaakt over een dreigende noodverordening rondom de première van Hij Gelooft In Mij. 'DWDD besloot LuckyTV niet uit te zenden. Vanwege dinges' liet Van de Pavert op Twitter weten, gevolgd door een linkje naar het filmpje. Wat 'dinges' is, weten we niet precies. Van de Pavert werd tijdens de uitzending gebeld door DWDD met de boodschap dat zijn filmpje de uitzending niet zou halen. Niet duidelijk werd wat precies de overweging was. Een woordvoerder van DWDD liet aan Veronica Magazine weten dat het filmpje (45 seconden) niet werd uitgezonden omdat de uitzending uitliep. Natuurlijk, dat zal het zijn.

Julien Althuisius

undefined

Meer over