Wijnands per direct weg bij Fashion Week A'dam

BREGJE LAMPE

AMSTERDAM - Carlo Wijnands, de programmadirecteur van Amsterdam Fashion Week, is per direct gestopt bij de organisatie. Wijnands was de afgelopen zes edities verantwoordelijk voor de keuze van de ontwerpers, de verbindingen met sponsoren en de verdeling van de zitplekken tijdens de shows.

Wijnands werd drie jaar geleden op freelancebasis aangesteld door Bart Maussen en Hans van der Linden, die de modeweek in 2010 overnamen.

Dat was een slimme zet: in de modewereld werd destijds vaak met dedain gepraat over de Amsterdamse modeweek, omdat sponsoren zoveel te zeggen hadden over het programma. Met Wijnands haalde de organisatie een zwaargewicht in huis. Hij kent de Nederlandse modescene door en door omdat hij eerder als talentscout werkte voor bemiddelingsbureau HTNK. Minstens zo belangrijk: Wijnands heeft een goede reputatie. Wat hij zegt, wordt door de meeste modeprofessionals serieus genomen.

Het contract is niet verlengd omdat beide partijen er financieel niet uitkwamen. 'Wij konden inderdaad niet voldoen aan de financiële eisen die Carlo stelde. Maar we zijn vooral gestopt omdat we ervoor willen waken dat we niet te eenkennig worden', zegt Maussen. Anders gezegd: de directie wil voorkomen dat Amsterdam Fashion Week de Grote Carlo Wijnands show wordt. 'Ik heb drie jaar keihard gewerkt om de boel op de rit te krijgen. Nu moet het schip nog een kant op. Ik ben benieuwd waar het heengaat', zegt Wijnands.

De directie buigt zich momenteel over de vraag of er een nieuwe programmadirecteur moet komen of dat ze zelf een voorselectie kunnen maken, die ze vervolgens aan de Raad van Advies voorleggen.

undefined

Meer over