Update

Wijffels: CDA onzichtbaar in gedoogconstructie

Het CDA is in het huidige minderheidskabinet en in de samenwerking met gedoogpartner PVV onzichtbaar geworden. Dat stelde CDA-prominent Herman Wijffels zondag in Buitenhof.

Herman Wijffels Beeld
Herman Wijffels

Wijffels zei dat voor Nederland cruciale zaken als de aanpak van de eurocrisis en het pensioenakkoord problematisch tot stand komen door de gedoogconstructie, omdat daar telkens de steun van oppositiepartijen nodig is. 'Vanuit het CDA is het een garantie om zo goed als onzichtbaar te worden en dat is wat er gebeurt', zei Wijffels.

Hij had liever gezien dat het kabinet van VVD en CDA zich verder had ontwikkeld tot een echt minderheidskabinet, zonder vaste gedoogpartner PVV. VVD en CDA hadden dan elke keer breed in de Tweede Kamer moeten zoeken naar meerderheden voor hun voorstellen. Door de binding met de PVV zit het kabinet opgesloten in veel te defensief en conserverend beleid, aldus Wijffels.

Daardoor zijn de ecologische agenda en voorstellen voor sociale vernieuwing 'non-existent'. Een val van het kabinet en nieuwe verkiezingen lijkt hem nu niet verstandig, maar hij verwacht niet dat het kabinet een lang leven beschoren is. Wijffels was vorig jaar fel tegen deelname van het CDA aan het minderheidskabinet, vanwege de gedoogconstructie met de PVV van Geert Wilders.

Economie
Over de financiële sector zei Wijffels dat deze dienstbaar moet worden aan de samenleving en het kortetermijndenken moet laten varen. De sector heeft de afgelopen decennia 'destabiliserend en parasiterend' gefunctioneerd voor de economie en maatschappij en daar moet een eind aan komen.

Wijffels begint in oktober als voorzitter van het Sustainable Finance Lab (SFL) aan een serie discussies met de sector en andere belanghebbenden om 'te komen tot een maatschappelijke sector die levert waar wij behoefte aan hebben'. In de gesprekken moet worden onderzocht of er 'wellicht andere wetgeving, andere regelgeving, andere vormen van toezicht moeten komen'.

Wijffels was jarenlang topman van de Rabobank, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en stond in 2007 als informateur aan de basis van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Juist nu bereidheid
Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot, eveneens lid van het SFL, zei in Buitenhof dat juist de huidige situatie, waarbij de financiële sector in een moeilijk parket verkeert, kansen biedt om over de lange termijn na te denken. 'Er is juist nu bereidheid in de sector'.

Meer over