'Wij zullen je laten voelen tot diep in je ster'

Iedere week bezoekt de Volkskrant de leukste feestjes voor u. Deze week: Gidi Heesakkers tussen Rotterdamse kunstminnaars.

null Beeld .
Beeld .

Presentator Anna Visser voelt zich 'bijna een soort Matthijs van Nieuwkerk', zegt ze halverwege de avond in het Ro Theater. De Van Nieuwkerkse rotvaart zit er goed in bij De Derde Dinsdag, 'dé reizende liveshow over Rotterdamse kunst en cultuur'.

Het idee is een anderhalf uur durende bijpraat- en plugsessie, met korte interviews, theater-scènes, muziek, performances, filmpreviews en een quiz. Elke derde dinsdag van de maand dus, steeds op een andere locatie in Rotterdam. Door en voor de kunst, maar ook voor benieuwde langslopers die willen weten waar ze deze maand cultureel verantwoord kunnen uithangen.

Wat? De Derde Dinsdag

Waar? Ro Theater, Rotterdam

Wanneer? Dinsdag 17 februari, 20.00 - 21.30 uur

Als De Derde Dinsdag bijna een soort De Wereld Draait Door is, dan is de Rotterdamse modeontwerpster Marga Weimans vanavond tafeldame. Ze is als special guest gevraagd toelichting te geven op de film over haar die in januari in première ging op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). En om de fles wijn op tafel samen met Visser te legen.

Beeldend kunstenaar Woody van Amen is de beste zelfpromotor, een publiekslieveling die de zaal vol aandachtig luisterende kunstminnaars aan het joelen en - ja - zelfs stampen maakt. Samen met Hidde van Schie exposeert hij in TENT, iets verderop.

Sneuvelen

'Wacht even', zegt Van Amen als Visser wil afronden. 'Er is bij de tentoonstelling echt een héél mooi boekje uitgekomen. Het boekje is hartstikke goedkoop. En waarom? De kunstacademie van Rotterdam heeft het boekje gefinancierd. En daarom is dat héle mooie boekje hartstikke goedkoop. Wij verdienen er helemaal niks aan en dat was ook helemaal niet de bedoeling. Het boekje, dóé dat nou!

Sowieso weet Van Amen het mooi te verwoorden, bijvoorbeeld als hij gevraagd naar zijn omgang met de 42 jaar jongere Van Schie een sluitende definitie van vriendschap geeft: 'We vallen elkaar niet lastig.'

Acteur Herman Gilis brengt een fragment uit de voorstelling Leger in het Ro, waarin hij samen met Gijs Naber speelt. Leger gaat over hun beider fascinatie met oorlog. Een zin die blijft hangen: 'Sneuvelen, ik dacht dat dat alleen met vazen gebeurde.'

Andere koek serveren theatermakers Tjon Rockon, Joost Maaskant, Charlotte Goesaart en Omar Breeveld, die met hun voorstelling Hour of Power in de Rotterdamse Schouwburg een 'mentale supernova' in het vooruitzicht stellen. 'Lig je 's nachts wakker met het verlangen om te ontsnappen aan de bedwelmingen van het alledaagse? En hoop jij dan, in het holst van de nacht, dat je ooit echt nog iets zal voelen? Wij zullen je laten voelen. Wij zullen je laten voelen tot diep in je ster.'

De avond eindigt met muziek van Red Herring. 'Een cd voor een tientje en twee voor 17,50. We zouden blij zijn als u ze koopt, want dan kunnen wij weer zo'n mooi boekje van Woody kopen.'

Meer over