Column

Wij moeten de romantiek serieus nemen

Deze week: het belang van romantiek.

Arnon Grunberg
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Adolphe van Benjamin Constant is een boek dat de Seksrabbijn iedereen die in de romantische liefde, en dus ook de erotiek, geïnteresseerd is van harte kan aanbevelen. Het boek gaat over de noodlottige liefde tussen Ellénore en Adolphe - maar is er een romantische liefde denkbaar die níét noodlottig is?

Adolphe wil vrij zijn, hij voelt zich beklemd door de liefde van Ellénore, hij wil niet dat het geluk van een ander van hem afhangt, dat vindt hij benauwend. Dus verbreekt hij de relatie. Hij is vrij, maar hij wordt niet meer bemind, hij is voor iedereen een vreemde.

In een laatste brief van Ellénore, eigenlijk had Adolphe beloofd die brief te zullen verbranden, schrijft ze: '... misschien zul je ooit gekwetst door hun harten van steen terugverlangen naar dat ene hart dat jou toebehoorde, dat teerde op jouw genegenheid, dat alle mogelijke gevaren zou hebben getrotseerd om jou te verdedigen, en dat je je niet meer verwaardigt met ook maar een blik te belonen.'

Adolphe leert ons dat de gedachte dat wij mensen inwisselbaar zijn op grenzen stuit. Je kunt wel denken: als ik niet met A naar bed kan, dan kan ik wel met B naar bed en dat is ook lekker, maar de literatuur in het algemeen en de romantiek in het bijzonder suggereren dat dat niet zo is. Anders zouden we geen Romeo en Julia hebben gehad, geen Anna Karenina, geen Emma Bovary en bijvoorbeeld ook geen Piet Paaltjens. Men wil die een, en niet die ander, ook al is die ander te krijgen.

De Seksrabbijn meent dat wij de romantiek en dus ook de romantische ironie serieus moeten nemen. Seks is meer dan een praktische aangelegenheid, seks is een existentiële kwestie.

Zo zei de geliefde van de Seksrabbijn onlangs: 'Als je met me trouwt, mag je me in de huwelijksnacht ontmaagden.'

'Maar je bent allang ontmaagd', antwoordde de Seksrabbijn.

'Ik heb nog nooit anale seks gehad.'

'Dit is de beste reden om te trouwen die ik ooit heb gehoord.'

Huiswerk voor volgende week: lees Adolphe in de vertaling van Martin de Haan, of in het Frans.

Bespreek dit boek met uw partner.

Geen partner? Trakteer een leuke collega tijdens de lunch op een glas karnemelk en stel hem of haar de vraag: 'Valt er aan jou nog iets te ontmaagden?'

Meer over