Wij doden StellaPredikant en zondeMarionet wil opslagDe dochter heet GülLawrence als nieuw

Eenmalige zonde (gevolgd door Blockade Billy) is een verhaal van Stephen King (1947) over een oude emeritus predikant, George Winston, die zijn verzorgster Nora vertelt van zijn wens om eenmaal te zondigen. Hij biedt haar 200.000 dollar om in zijn naam een zonde te begaan. Cash. 'We houden de belastingen erbuiten.' Vertaling Hugo Kuipers.


Luitingh; € 9,95


In 1968 verscheen in een obscuur tijdschrift de tekst van de Franse maestro Georges Perec, die nu is vertaald door Rokus Hofstede als Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen. Een parodie op de vrije wil, noemt de vertaler de humoristische monoloog van een kantoorklerk die nooit een eigen beslissing neemt.


Arbeiderspers; € 12,50


Barbara de Lange tekent voor Verliefde vrouwen, een nieuwe en ongekuiste vertaling van Women in Love van D.H. Lawrence (1885-1930). Oorspronkelijk verschenen in 1921. Het begint nog vertrouwd: 'Ursula en Gudrun Brangwen zaten op een ochtend in de erker van hun vaders huis in Beldover te werken en te praten'. In het nawoord stelt Howard Jacobson dat alle personages in een strijd met de natuur op de proef worden gesteld. De mensen zijn uitgeput, maar in de buitenwereld groeit van alles. De mens is niet de maat van alle dingen. Lawrence's verzet tegen conventies komt ook tot uitdrukking in zijn taalgebruik, laat vertaalster Barbara de Lange in haar verantwoording zien.


Athenaeum-Polak & Van Gennep; € 34,95


Prachtig motto van Boelgakov: 'Het is natuurlijk onduidelijk of het echt zo gebeurd is, maar wat we niet weten, weten we niet'. Horend bij de roman De dochter van de smid van Selim Özdogan (1971), vertaald door Ingeborg Lesener. De dochter in kwestie heet Gül.


Van Gennep; € 19,90


Een van de grote schrijfsters uit de Oostenrijkse literatuur is Marlen Haushofer (1920-1970), wier korte roman van zeventig pagina's Wir töten Stella (oorspronkelijk postuum verschenen in 1986) nu is vertaald door Ria van Hengel: Wij doden Stella. Haushofer grijpt je bij de keel.


Van Gennep; € 9,90


Meer over