Wii zoet is...

Last minute voor Sinterklaas nog een van de betere games scoren? Vind de pareltjes tussen het gruis met het jaarlijkse Volkskrant gamesoverzicht.

Prijzen kunnen per winkel sterk verschillen. Check de laagste prijs op de websites budgetgaming.nl of kieskeurig.nl

Sonic Generations

Pc, 3DS, Xbox 360, PlayStation 3

vanaf 7 jaar

De snelste egel ter wereld viert dit jaar zijn 20ste verjaardag in een tijdmachine. Want zo kun je Sonic Generations zien: een museum waarin alle vitrines zijn weggehaald en waar je met alle stukken mag spelen. Het resultaat is een hutseklus aan nieuwe werelden waarin Sonic alle kanten op kan en klassieke spelomgevingen waarin hij alleen naar voren of naar achteren kan sprinten. Tijdens het tijdreizen stuit de held op een jonger evenbeeld van zichzelf (uit allereerste games). Sonic senior en junior racen er samen opuit om de kosmos van de ondergang te redden.

Ratchet & Clanck

All 4 One

PlayStation 3

vanaf 7 jaar

Ooit waren ze machtige mascottes. Nu zijn Ratchet & Clanck door Sony tot de reservebank veroordeeld, omdat het grote geld verdwijnt naar luidruchtige sjees- en schietspellen. Ten onrechte, laat All 4 One zien. Het is een dolle meermansgame die vier vrienden vergt. Want alleen door samen te werken komen de schermfiguurtjes verder in het spel. Bijvoorbeeld door elkaar bij de enkels te grijpen om een levende brug te vormen. Solo spelen kán; dan is de computer je maatje.

Super Mario treedt in 3D Land

Nintendo 3DS

vanaf 3 jaar

De 3DS, de portable spelcomputer met 3D zónder bril, is nog niet het driedubbel doorslaand succes waarop Nintendo hoopte. Dus rolt de Japanse pretfabriek voor de feestdagen zijn zwaarste kanon naar buiten. Super Mario treedt in 3D Land aan voor een ouderwetse klim- en klauterbelevenis. Het diepte-effect maakt obstakels gemakkelijker te vermijden en bonusobjecten beter bereikbaar. Nintendo doet er ook alles aan om beginners naar het einde te helpen. Als je vastzit, dwarrelen er na een tijdje blaadjes omlaag die de loodgieter transformeren in een überSuper Mario.

Mario & Sonic

Londen 2012

Wii

vanaf 3 jaar

De Olympische Spelen beginnen pas over zeven maanden. Maar oefenen kan al, met Mario & Sonic op de Olympische Spelen Londen 2012 (Wii, vanaf 3 jaar). Natuurlijk zijn er de officiële disciplines. Leuker zijn de in doping ondergedompelde fantasiesporten, die een loopje nemen met spelregels en natuurwetten. Zoals de droomhordenloop. De atleten draven over een draaischijf met horden. Stappen ze op een vraagteken, dan verandert de vloersnelheid of verandert de draairichting. Ideetje voor het IOC?

Skylanders

Spyro's Adventures

Pc, Mac, Wii, Xbox, PlayStation

alle leeftijden

Gamehelden verdwijnen als je je pc, Mac of spelcomputer uit zet. Niet die van Skylanders: Spyro's Adventures. Dat zijn poppetjes die je bij je kunt dragen. Ze komen in de game tot leven als je ze neerzet op een Portal of Power, een fluorescerend podiumpje, dat aan een pc, Mac of spelcomputer is verbonden. Dat kan thuis zijn of bij vrienden. De Skylanders onthouden wat je tot nu toe hebt gewonnen. Zet er twee op het portaal en ze raken slaags. Elk figuurtje heeft zijn specifieke vaardigheden. Sinterklazen met een krap budget, opgelet. Het startpakket telt drie Skylanders. Er zijn er nog 29. Plus uitbreidingen die nieuwe locaties ontsluiten en magische krachten.

Dance Central 2

Xbox 360

vanaf 12 jaar

Just Dance 3

Xbox 360

vanaf 3 jaar

So You Think You Can Dance? Blijf niet lamlending voor de tv zitten. Voetjes van de vloer! Dance Central 2 en Just Dance 3 zijn de beste voor de Xbox 360. De games werken met Kinect, de besturing zonder afstandsbediening voor Microsofts game-apparaat. Dance Central 2 kent liefst zeven moeilijkheidsniveaus: Toxic van Britney Spears behoort tot de moeilijkste categorie. Bij Just Dance 3 kunnen acht dansers tegelijk elkaar op de tenen trappen (er zijn afwijkende versies voor PlayStation 3 en Wii). Voor Sony's PlayStation (vanaf 12 jaar) is er DanceStar Party, waarbij je moet dansen met de Move-bewegingssensor in een hand. Je kunt toernooitjes houden tussen twintig deelnemers en je eigen choreografie ontwerpen. Bij We Dance (vanaf 7 jaar) koppel je een dansmat aan de Wii en zet je je voeten op het juiste moment op een van de acht (!) richtingspijlen. Tango met de turbo erop.

The Gunstringer

Xbox 360 met Kinect

vanaf 12 jaar

Raving Rabbids Alive & Kicking

Xbox 360 met Kinect

vanaf 12 jaar

Deze sherrif is een... skelet. En een marionet. Zonder touwtjes. De hoofdrolspeler in The Gunstringer bedien je op de Xbox 360 met Kinect, de afstandsbediening die lichaamsgebaren herkent. Met vooral je handen laat je de uit de dood herrezen knorrepot schieten, springen en obstakels ontwijken. The Gunstringer is met veel vaart en humor gemaakt, net als Raving Rabbids Alive & Kicking. Deze hilarische Kinect-titel bevat tientallen korte spelletjes, waarin je knotsgekke konijnen slaat, schopt, doorzaagt, katapulteert of anderszins maltraiteert. Solo, met elkaar of tegen elkaar. Hou een handdoek in de buurt, want je staat geen moment stil.

The Elder Scrolls

Skyrim

Windows, Xbox 360, PlayStation 3

vanaf 18 jaar

Neem een schep fantasy, een snufje mysterie en een scheut magie. Denk aan draken. Denk aan dungeons. Denk aan elfen. Denk aan halfdierlijke wezens. Probeer dan niét aan Lord of the Rings te denken, want dan doe je The Elder Scrolls tekort. Dit is van alle role-playing games (rollenspellen) een van de langst lopende en meest bekroonde. Skyrim voegt een nieuw indrukwekkend hoofdstuk toe. Alsof je in een interactieve film rondloopt, met honderden bijrollen en figuranten. Elke ontmoeting en dialoog voegt een stukje aan het verhaal toe. Tegelijkertijd sprokkelt je held op het scherm magische krachten en strijdwapens bij elkaar. Opeens veel zieke collega's op de werkvloer? Gamers met skyrimitis.

The Legend of Zelda

Skyward Sword

Wii

vanaf 12 jaar

Waar komt Link vandaan? De Japanse gamegrootmeester Shigeru Miyamoto geeft het antwoord in weer een superieur hoofdstuk in de magische avonturenreeks The Legend of Zelda. Skyward Sword is het tiende uitstapje naar het koninkrijk Hyrule en het tiende waarin Link prinses Zelda uit de penarie helpt. Elk spel opnieuw bedenkt Miyamoto een variant op zijn meeslepende formule van puzzel, speurtocht, obstakeltocht en gevecht. Link ontpopt zich dit keer als een meester met het zwaard. Nooit volgde de Wii zo nauwgezet het gezwaai met de Wii Motionplus, de opgevoerde versie van het bedieningspookje van Nintendo's spelcomputer.

Forza Motorsport 4

Xbox 360

vanaf 3 jaar

De kans dat je als BN'er een uitnodiging krijgt voor Top Gear is al miniem, laat staan dat die eer je toevalt als ON'er (Onbeduidende Nederlander). Toch over het circuit razen van het beste televisieprogramma op vier wielen? Kruip dan achter het stuur in Forza Motorsport 4. Voor deze realistische autosimulator is de BBC-testbaan minutieus nagebouwd. Voor avontuurlijk aangelegde asfaltjunks is er Need for Speed: The Run (Windows, Xbox 360, PlayStation 3, vanaf 16 jaar). Je doet mee aan een race-zonder-spelregels van San Francisco naar New York. Het is de 18de Need For Speed en de eerste waarin je ook een deel te voet aflegt. Je hoort Jeremy Clarkson al morren. 'I have to... what? Walk?'

Resistance 3

PlayStation 3

vanaf 18 jaar

Memo aan de NASA: stop dat gezoek naar buitenaards leven. Daar komt alleen maar ellende van. Zie het bewijsmateriaal. In Resistance 3 lopen de Chimera de aarde onder de voet. Deze ongenode gasten zijn geboren uit een virus dat met een kosmische zwerfkei hier verzeild raakte. Het restantje mensheid moet tegen een overweldigende overmacht een machine vernietigen die de aarde bevriest. In Gears of War 3 (Xbox 360, vanaf 18 jaar) knokken kleerkasten met de vijandelijke Locust. Een van de vechtjassen, Marcus Fenix, gaat op zoek naar zijn doodgewaande vader. Die heeft een middel uitgedokterd dat de Locusts kan uitroeien, voor ze alle aardse ruimtekolonies overwoekeren. Van alle alien-schieters dit jaar zijn deze twee de beste.

Ace Combat: Assault Horizon

PlayStation 3 , Xbox 360

vanaf 16 jaar

Ace Combat: Assault Horizon is een jongensboek. Een vliegend jongensboek. Je bent een piloot in dienst van een VN-vredesmacht die in het oosten van Afrika een opstand probeert de kop in te drukken. Russische vliegeniers hebben zich bij de rebellen aangesloten, dus is het knokken geblazen boven een stad met wolkenkrabbers. De straaljagers scheren soms zo dicht langs de grond dat je de stoeptegels kunt tellen. Alles wat aan barrels kan, gaat ook naar zijn grootje - en spectaculair. Na een voltreffer spatten vijandelijke toestellen in slowmotion uit elkaar.

Drake's

Deception

PlayStation 3

vanaf 16 jaar

Opzij, Harrison Ford! De nieuwe Indiana Jones heet Nathan Drake. Hij is de avonturier met het hart van goud en de rappe tong uit de alom bejubelde Uncharted-games. In het derde deel, Drake's Deception, gaat de vrijbuiter op zoek naar een verdwenen stad, in de 16de eeuw ontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake (een verre voorvader). Een enge, eeuwenoude sekte zit Nathan op de hielen. Hij wordt neergeschoten, verzuipt bijna in zee en stort met een vliegtuig neer in de woestijn. Tussen alle achtervolgingen en ontsnappingen is ruimte voor romantiek. Nee, geen seks. Ook al zijn we pixels, we blijven Britse pixels.

undefined

Meer over