Wietplantage

Een man moet een hobby hebben, dat is bekend. Ik heb er al heel wat versleten. Het begon met een elektrische trein en een scheikundedoos, toen ik kind was....

Daarna kwamen de bouwpakketten en de soldaatjes om de TweedeWereldoorlog mee na te spelen. Toen de bromfiets. Te beginnen bij eenSolex; alleen het motortje dat je op het voorwieltje van een step konmonteren. Later kwamen de echte brommers, om op te voeren.

Ongeveer in dezelfde tijd ging ik lezen - dat heb ik lang volgehouden,eerlijk gezegd. Tot mijn 40ste, want toen moest ik een leesbril en werd hetlezen een beproeving. Intussen passeerde de ene hobby na de andere:verzamelingen aanleggen (van platen, cd's, schrijfmachines, pennen,kunstwerken, tinnen soldaatjes, aanstekers), motorzagen, winkelen,computeren, reizen, autocrossen, duiken, hardlopen. Ja, ik heb wat hobby'sgehad.

Mijn laatste grootste hobby was de hengelsport, een schitterende hobbywaar je enorm veel spullen bij nodig hebt. Niet dat je een vis meer vangtmet handgemaakte, Engelse hengels met handgemaakte molentjes, maar hetkopen, bezitten en onderhouden van al die apparatuur is een hoop waard -je hoeft de hobby als het ware niet meer daadwerkelijk uit te oefenen, jekunt bij de spullen wegdromen, een hobby as such, nu ik erover nadenk.

Sinds kort ben ik me aan het verdiepen in wietplantages. Dat lijkt menou fantastisch. Om te beginnen hoef je er de deur niet voor uit. Dat begonme bij dat vissen, als ik het al deed, toch wel op te breken - je zit vaakin de regen.

Ten tweede is het verboden, en dus spannend. Dat doet me weer denken aandie opgevoerde brommers, dat mocht ook niet. Geweldig was dat. Werd jegepakt, dan was je hooguit je brommer kwijt en begon je gewoon opnieuw.

Ten derde: er is geen fluit aan, het is plug and play. Eenstarterspakket heb je voor een paar honderd euro - en binnen twaalf wekenoogst je anderhalve kilo puike nederwiet. Het lijkt me super om die plantente zien groeien. Ik ben altijd gek geweest op alles wat groeit en bloeiten dit gaat nog lekker snel ook.

Een voordeel in deze is dat ik zelf geen wiet rook - dus de hobby gaatook nog eens geld opbrengen. Een unicum! Vier van die starterspakketten inde kelder en er komt algauw een paar duizend euro per kwartaal binnen.Oké, het kost wat stroom, maar wat is er tegen elektriciteitsgebruik? Hetis er voor, lijkt mij, en al doende stimuleer je de economie ook nog eens.

Een laatste voordeel van mijn nieuwe hobby is dat er hier bij mij om dehoek een winkel in alle benodigdheden zit, een zogenoemde growshop, palnaast mijn hengelsportpaleis, ook dat nog. Alles wat ik nodig heb voor mijnwietplantage kan ik daar kopen: zaden, aarde, kunstmest in allerlei soortenen maten, extra lampen, afzuigkappen, kapmessen, plastic zakken, tangen,scharen, beschermende kleding, de hele ratteplan. Er werkt ook nog eens eenleuke dame in die winkel, een extra stimulans.

Ik zie er, tot slot, ook een heel goed onderwerp in, een serie zelfs.Met enige regelmaat op deze plek verslag doen van mijn planten, ik weetzeker dat dat een succes wordt, sterker nog: die starterspakketten zijn nual niet meer aan te slepen. Of zou het verboden zijn om over je hobby teschrijven?

Meer over