Wiet, rellen en vuur bij woonwagenkamp

De Eindhovense politie heeft een onderzoek ingesteld naar de rellen die dinsdagavond uitbraken bij het woonwagenkamp aan de Brestlaan. Daarbij werden een bestelbus en vijf vuilniscontainers met afval in brand gestoken....

Volgens de politie reageerden kampbewoners hun woede af, omdat het energiebedrijf NRE hen had afgesloten van het elektriciteitsnet vanwege het massaal aftappen van stroom voor dertien illegale hennepkwekerijen.

Bij een inval op het woonwagenkamp afgelopen maandag trof de politie ruim vierduizend wietplanten aan in enkele illegaal gebouwde schuren. Ook werden gestolen goederen in beslag genomen, evenals een vuurwapen met munitie. Bij de actie werden tien verdachten aangehouden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Energiebedrijf NRE constateerde bovendien dat op grote schaal illegaal elektriciteit was afgetapt. De totale rekening wordt geschat op 160 duizend euro, inclusief boete. In afwachting van die betaling besloot het energiebedrijf de stroomvoorziening in het gehele woonwagenkamp af te sluiten.

Dat schoot de kampers in het verkeerde keelgat. Volgens de politie bouwden ze net buiten het kamp barricades van vuilcontainers en ander afval, die ze vervolgens in brand staken, samen met een bestelbusje van een buurman uit de Breststraat.

De brandweer rukte uit, maar ging pas blussen toen er vijftig politieagenten en 25 ME'ers ter plekke waren. Op dat moment hadden de woonwagenbewoners zich al teruggetrokken. De politie ging het kamp niet in, om escalatie te voorkomen.

Volgens loco-burgemeester Mittendorff moeten woonwagenbewoners zich even goed aan de regels houden als alle andere burgers. Sommige kampbewoners zeggen echter dat buurtbewoners de branden hebben gesticht.

Het woonwagenkamp zit nog steeds zonder elektriciteit. De boze kampers, die zijn aangewezen op noodaggregaten, dreigen naar de rechter te stappen om weer aangesloten te worden op het elektriciteitsnet. Energiebedrijf NRE wil dat eerst de openstaande rekening wordt betaald.

Meer over