Wieren op hun plaats gezet

Een Leidse promovendus heeft de indeling van de bruinwieren op zijn kop gezet. Nu zijn werk af is, moet hij, om weer aan de slag te komen, naar een ander land....

HET IS voor de mondiale biodiversiteit een druppel op een gloeiende plaat, maar toch, een nieuwe soort is een nieuwe soort. Nu maar zien of het bruinwier Sphacelaria tsengii het uitsterven van, pakweg, de dodo kan compenseren.

Ontdekker drs. Stefano Draisma, bruinwierdeskundige, blijft rustig onder zijn vondst. 'Persoonlijk vond ik het niet zo vermeldenswaardig, maar onderzoeksfinancier NWO wilde die nieuwe soort echt in het persbericht.' Voor Draisma zelf was de ontdekking niet meer dan een onderdeel van zijn onderzoek naar de onderlinge verwantschap van verschillende bruinwiersoorten, waarop hij komende dinsdag promoveert.

In zijn werkkamertje in Leiden zijn de gevolgen van zijn speurwerk zichtbaar. Aan de muur tientallen velletjes vol schema's en Latijnse namen, allemaal eerdere pogingen van de internationale bruinwiergemeenschap om de soorten in kaart te brengen.

Daarnaast een kaartje van de Zuidchinese Zee, met de vindplaatsen van een aantal door Draisma onderzochte exemplaren. Op de vensterbank een vissenkom met één bewoner, een plastic goudvis die ondersteboven onder het wateroppervlak drijft.

Collega-algologen zeggen dat de Leidse wetenschapper de bruinwierstamboom volledig op zijn kop heeft gezet. Volg

Meer over