Wielrenster Van Moorsel opnieuw in 'mentaal wak'

AMSTERDAM Regerend wereldkampioene wielrennen Leontien van Moorsel ziet hoogstwaarschijnlijk af van deelname aan het NK, zaterdag in Meerssen. Frans van Diepen, coach van de nationale vrouwenselectie, wil tot vrijdag wachten met het nemen van een definitieve beslissing....

Van onze verslaggever

Van Moorsel kampt met problemen van mentale aard. Hoewel zij na haar vorig jaar in Oslo behaalde tweede wereldtitel op de weg 'de twijfel voorbij' leek te zijn, werd de druk die op haar schouders ligt haar dit seizoen toch weer te zwaar.

Eerder belandde Van Moorsel na de voor haar teleurstellend verlopen Olympische wegwedstrijd van Barcelona 1992 in een 'mentaal wak'. Daaruit kwam ze sterk genoeg te voorschijn om zich gedurende het seizoen 1993 tot de sterkste wielrenster ter wereld te ontwikkelen. Behalve de wereldtitel won ze met grote overmacht ook de Tour Féminin, de Ronde van Frankrijk voor vrouwen.

Afgelopen winter probeerde Van Moorsel de opnieuw de kop opstekende twijfels en privé-problemen te lijf te gaan met een zwaar trainingsprogramma. Dat werkte averechts, de weerzin tegen het fietsen nam alleen maar toe. Half mei stapte ze gedesillusioneerd af in de Omloop van het Molenheike.

Van Diepen: 'Dat was een dieptepunt. Nu is ze voorzichtig bezig om weer uit het dal te kruipen. Maar haar terugkeer moet wel gedoseerd verlopen. Want als het aanstaande zaterdag weer mis zou lopen, zijn we pas echt ver van huis. Vandaar dat het me verstandig lijkt om niet te starten. Bovendien: wat heeft ze daar nog te bewijzen?'

Over de achtergronden van de mentale crisis van Van Moorsel wil Van Diepen niks kwijt. 'Dat is privé. Maar het heeft er mee te maken dat ze vijf jaar lang op haar tenen heeft gelopen. En het blijft een vrouw, die zitten op dat gebied toch anders in elkaar. Kijk maar naar Nelli Cooman, die heeft hetzelfde meegemaakt. Het zijn raspaardjes, maar wel heel gevoelige raspaardjes.'

Voorlopig heeft Van Diepen in samenspraak met technisch directeur Piet Hoekstra en Van Moorsel het NK tijdrijden als hoofddoel voor de renster bepaald. Dat vindt plaats op 9 juli. Eind augustus wordt op Sicilië voor het eerst om de wereldtitel in die discipline gestreden. 'Maar daar denken we nog helemaal niet aan. Het belangrijkste is dat bij Leontien eerst de zin om te presteren weer terugkeert. De honger naar het fietsgebeuren. En dat gaat stap voor stap.'

De negende etappe in de Ronde van Zwitserland is een prooi geworden voor Roscioli. De Italiaan ging vijf kilometer voor het einde in de aanval. Hij liet zijn medevluchters, de Zwitser Järmann en de Amerikaan Andrew, op respectievelijk twintig en twaalf seconden achter zich. De Belg Wilfried Nelissen won de sprint van het peloton op één minuut en twaalf seconden van de winnaar. Pascal Richard behield gemakkelijk de leiderstrui.

Santos Hernandez won de derde etappe van de Ronde van de Mijnvalleien. Op zeven kilometer voor de finish sprong de Spanjaard weg uit een groepje van dertig man. Daarin bevonden zich ook zijn ploeggenoten Erik Breukink en Alex Zülle alsmede leider Ghirotto.

Hernandez vond aansluiting bij de Spanjaard Torres die al eerder ontsnapte. De laatste viel terug in de groep. Hernandez bleef wel uit de greep van het dertigtal. De leiderstrui van Ghirotto was niet in het geding.

Breukink eindigde als achttiende met 34 seconden achterstand op Hernandez. Tom Cordes verscheen woensdag niet meer aan de start. In de tweede etappe kwam hij ten val en blesseerde zijn ribben.

In de Route de Sud toonde de 40jarige Gilbert Duclos-Lassalle zich de sterkste. In de derde rit reed de Fransman samen met vijf andere coureurs uit het peloton weg. Mallet verspeelde de dagzege door te vroeg de sprint aan te zetten. Duclos-Lassalle pakte hem op de streep. De grote groep eindigde op een achterstand van twaalf minuten. Onder het zestal bevond zich geen concurrent voor klassementsleider Alvaro Mejia uit Colombia.

Meer over