nieuws

Wielrenner Wilco Kelderman loopt hersenschudding op bij ongeluk op trainingskamp

Wielrenner Wilco Kelderman is tijdens een trainingskamp van zijn nieuwe ploeg Bora-hansgrohe in Italië betrokken geweest bij een ongeluk met een auto. Kelderman heeft volgens de ploeg een hersenschudding aan het incident overgehouden.

Wilco Kelderman tijdens de Giro d'Italia in 2020. Beeld AFP
Wilco Kelderman tijdens de Giro d'Italia in 2020.Beeld AFP

De 29-jarige Kelderman werd samen met de Duitsers Rüdiger Selig en Andreas Schillinger naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. Ze zijn alle drie bij bewustzijn. Ook Selig heeft een hersenschudding, Schillinger is in afwachting van de medische onderzoeken.

Kelderman is een pechvogel. Hij valt vaak en als dat gebeurt breekt hij meestal iets; zijn sleutelbeen drie keer, zijn vinger tweemaal. In 2019 had hij wekenlang een nekbrace om nadat hij bij een val in de Ronde van Catalonië een nekwervel had gebroken. En er waren nog talrijke andere blessures en gevallen van materiaalpech.

Tussen alle ellende door laat hij ook telkens zijn talent zien. Hij reed drie jaar achtereen (in 2017, 2018 en 2019) in de Ronde van Spanje naar een top-tiennotering en afgelopen najaar was hij in dienst van Sunweb dicht bij de eindoverwinning in de Ronde van Italië, maar moest in de laatste dagen het roze uit handen geven. Hij werd derde.