Wielerunie wil 140 duizend euro van organisatie Tour de France

De Nederlandse wielerunie KNWU heeft een arbitragezaak aangespannen tegen de ASO, de organisator van de Tour de France. De KNWU claimt nog een bedrag van zo'n 140 duizend euro voor het organiseren van een wedstrijd in Nederland. De ASO weigert te betalen.

Tourstart in Utrecht, wielrenners onder de Dom Beeld anp
Tourstart in Utrecht, wielrenners onder de DomBeeld anp

Op 4 juli startte de Tour de France in Utrecht na een jarenlange lobby. De stad betaalde de organisatie van de Tour zo'n 4 miljoen euro om met Le Grand Départ de stad aan het wereldpubliek te presenteren. Dat is 1,5 miljoen euro meer dan Rotterdam vijf jaar geleden. Na de proloog trok de Tourkaravaan verder door Nederland, van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland.

Voor het organiseren van een wielerwedstrijd in Nederland moet iedere organisatie een bedrag betalen, de zogenoemde basisafdracht. Dat bedrag wordt jaarlijks vastgesteld door de KNWU en is vooral gebaseerd op het budget van de organiserende partij en de verhouding tot andere wielerwedstrijden.

In de jaarlijkse besluiten van het KNWU staat voor de start van de Tour, de Giro d'Italia en de Vuelta España een bedrag van 106.009 euro, plus 15.902 euro per wedstrijddag. 'Dat document stellen we jaarlijks op, dus de ASO had dit moeten weten', zegt KNWU-voorzitter Huib Kloosterhuis.

Zo was de basisafdracht voor de Amstel Gold Race dit jaar bijvoorbeeld 7.951 euro. De Ronde van Hilversum betaalde 212,76 euro aan de KNWU. Met dat geld worden onder andere het antidopingprogramma's en de talentontwikkeling van de Nederlandse wielerunie betaald.

Christopher Froome en Peter Sagan (midden) tijdens de Touretappe naar Neeltje Jans Beeld anp
Christopher Froome en Peter Sagan (midden) tijdens de Touretappe naar Neeltje JansBeeld anp

Oostindisch doof

Volgens Kloosterhuis is de ASO oostindisch doof. 'In eerste instantie deden ze net alsof ze niet wisten dat er in Nederland een basisafdracht bestaat. Pas later krabbelden ze terug en zeiden ze: nou ja, we wisten het wel ongeveer, maar dit bedrag is te hoog. Sindsdien hebben ze niks meer van zich laten horen. Daarom hebben we besloten om er een arbitragezaak van te maken. De ASO denkt hier mee weg te kunnen komen.'

Rechters, aangewezen door de internationale wielerbond UCI, gaan zich nu buigen over de zaak. Kloosterhuis: 'Naast de jaarlijkse besluiten is er verder geen contract opgesteld, dus het is aan de rechters om te kijken of deze afspraken bindend zijn. We willen ook voor andere landen een voorbeeld stellen.'

Overigens waren er na de Tourstart in 2010 in Rotterdam ook problemen met de betaling aan de KNWU. Uiteindelijk kreeg de KNWU na onderhandelen tussen de 40 en 50 duizend euro, een vipbox en vrijkaarten voor vrijwilligers. Om tijdens de Girostart in Apeldoorn volgend jaar dezelfde problemen te voorkomen, zijn volgens de KNWU nu harde afspraken gemaakt.

Wanneer de arbitragezaak dient, is nog niet bekend. De ASO wilde niet reageren.

Meer over