Wielerploeg Team Sky opnieuw in opspraak: ploeg heeft testosteronpleisters zelf besteld, volgens Britse krant

Team Sky is opnieuw in opspraak geraakt. De Britse krant Daily Mail beweert dat de wielerploeg in 2011 zelf een pakketje met testosteronpleisters heeft besteld.

Wout Poels van Team Sky Beeld epa
Wout Poels van Team SkyBeeld epa

Zeven jaar geleden werd het pakketje met de verboden middelen bezorgd bij hoofdkwartier van Team Sky en de Britse wielerbond in Manchester. Toen dit nieuws in het voorjaar van 2017 naar buiten kwam, beweerde de ploeg dat het een verkeerd geleverd pakketje betrof. Uit onderzoek van het General Medical Council naar toenmalig teamarts Richard Freeman zou het tegendeel blijken.

Zelf besteld

Sky heeft het pakketje wel degelijk zelf besteld en de leverancier vervolgens verzocht een mail te sturen naar Freeman, waarin stond dat het pakketje foutief was afgegeven, aldus de Britse krant.

De wielerploeg, waar onder anderen de Nederlandse renners Wout Poels en Dylan van Baarle onder contract staan, liet aan de Daily Mail weten niet te willen reageren op een lopend onderzoek.

Nieuwe smet

Het is een nieuwe smet op het blazoen van Team Sky, dat zich als voorvechter van het schone wielrennen presenteert. Zo is Sky-kopman en viervoudig Tourwinnaar Chris Froome nog steeds in afwachting van zijn straf, nadat er een te hoge waarde van het astmamiddel salbutamol in zijn bloed werd gevonden tijdens de Ronde van Spanje in 2017.

In september 2016 kwam voormalig kopman Bradley Wiggins al in opspraak, toen een Russische hackersgroep onthulde dat de inmiddels gestopte Britse renner tijdens zijn loopbaan meermaals is geïnjecteerd met corticosteroïde triamcinolon, een ontstekingsremmer. Wiggins werd hiervoor niet gestraft, omdat hij in het bezit was van een medisch attest.

Een maand later kwam het nieuws naar buiten dat tijdens het Critérium du Dauphiné in 2011 een pakketje met medicijnen werd afgeleverd bij Wiggins. Volgens Team Sky ging het om het middel fluimicil, een slijmoplossend middel dat niet verboden is. De ploeg kon dit echter niet bewijzen.

Bradley Wiggins Beeld reuters
Bradley WigginsBeeld reuters
Meer over