Wielerploeg Blanco goed uit de startblokken

Lars Boom begint vandaag in het Zuid-Franse Rousset als klassementsleider aan de vierde etappe van de Ronde van de Middellandse Zee. De finish is 's middags bovenop de Mont Faron, maar tijdritspecialist Boom heeft goede hoop ook dan nog de beste renner in koers te zijn.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

AMSTERDAM - Morgen is de slotrit, met daarin als obstakel nog de Col du Tanneron. Ook die vreest hij niet. 'Ik voel me sterk', liet hij donderdag na zijn zege in de tijdrit vol zelfvertrouwen weten.

Verloopt alles zoals gehoopt, dan wint de nieuwbakken Blancoploeg al voor de tweede keer zo vroeg in het voorjaar een prijs. Eerst de eindzege van Tom-Jelte Slagter in de Australische Tour Down Under en nu dus Lars Boom in de Meditterannée. Is het eerste gewin slechts kattengespin of kondigt dit een glorieuze wielerzomer aan?

Het Blanco Pro Cycling Team, zoals het ofiicieel heet, is het geraamte van wat vroeger de Rabobank-wielerploeg was. De bank zette in oktober een punt achter de sponsoring van de profploeg.

Een samenwerking van zestien jaar eindigde na de onthullingen van Lance Armstrong. Wat voor generaties van wielrenners bijna vanzelfsprekend was geworden, bestond plotseling niet meer. De enige zekerheid die resteert, is dat de ploeg dit seizoen financieel overeind wordt gehouden. In 2014 dient het blanco shirt weer een geldschieter te dienen, anders moet ieder ploeglid zelf zijn hachje zien te redden.

Maar de Rabobank heeft zijn hielen nog niet gelicht of de overwinningen rijgen zich aaneen. Volgens het ovenverse klassement van de World Tour is de 23-jarige belofte Tom-Jelte Slagter veranderd in de beste wielrenner ter wereld. En Lars Boom, wiens voorseizoen vaak haperend op gang kwam, blijkt een vroege vogel te kunnen zijn.

Zijn de oude Rabocoureurs, voortgejaagd door de plotse onzekerheid van hun nieuwe bestaan, opeens tot veel meer in staat? Is de fatale boodschap van 19 oktober 2012 het beste dat deze generatie kon overkomen?

Ploegleider Nico Verhoeven zou het zo scherp niet stellen, maar een kern van waarheid zit er volgens hem beslist in. 'We keken in het verleden wel eens jaloers naar de frisse start van een nieuwe ploeg, hoe ze alles meteen naar hun hand kunnen zetten.' Hij denkt daarbij allereerst aan de succesformule van Sky. 'Maar je zag het bijvoorbeeld ook bij Greenedge gebeuren.'

Voor Blanco gaat die vergelijking slechts ten dele op. De wielrenners zijn grotendeels dezelfden die vorig seizoen oranje gekleed gingen. Maar de leiding is verjongd, de aanpak ververst.

Verhoeven: 'We hebben van de Rabobank de zekerheid gekregen nog een jaartje met elkaar door te gaan. Dan is er in elk geval de basis voor iets nieuws.' Genoeg voor een gretige seizoensstart. Een wielerwijsheid stelt dat 'de eerste pannenkoeken voor de kinderen' zijn. Ofwel: voor de matadoren is het seizoen nog niet begonnen.

Nico Verhoeven wil er niet aan: 'In de Tour Down Under de wereldkampioen (Philippe Gilbert, red.) achter je houden is een prestatie om trots op te zijn.'

Die lijn, uitgezet in Australië, trekt Nico Verhoeven door naar Zuid-Frankrijk. 'Ook in Mallorca reed de ploeg goed, maar kwamen we steeds met de verkeerde mannen voorin te zitten. Je kunt echt spreken van een nieuw elan.'

undefined

Meer over