Wieleraffaires eindelijk voor rechter

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

VALKENBURG - In de rechtszaal lijkt op korte termijn eindelijk duidelijkheid te komen over twee dopingaffaires die zich al geruime tijd voortslepen in het wielrennen.

Ruim zes jaar nadat de sport werd opgeschrikt door Operación Puerto, wordt een van de grootste dopingschandalen voor de rechter voortgezet. Alberto Contador, Ivan Basso en Michele Scarponi behoren tot de 35 getuigen die zijn opgeroepen door de Spaanse autoriteiten.

Zes personen zijn aangeklaagd, van wie Eufemiano Fuentes en Manolo Saiz de bekendsten zijn. De arts en de oud-ploegleider worden ervan verdacht een netwerk te hebben geleid waarin sporters, het merendeel renners, van dope werden voorzien. Fuentes zal begin volgend jaar voorkomen.

Renners als Basso, Scarponi en Jan Ullrich zijn al bestraft vanwege hun betrokkenheid bij de zaak. Ze riskeren geen vervolging meer, omdat doping jaren geleden nog niet strafbaar was in Spanje. Operación Puerto brak los kort voor de Tour de France van 2006. De zaak werd in 2010 door de Spaanse autoriteiten afgesloten, maar is heropend. De zes hoofdpersonen zijn aangeklaagd omdat ze de gezondheid van sporters in gevaar zouden hebben gebracht. Ze riskeren celstraffen van twee tot vier jaar.

In een tweede zaak heeft de internationale wielrenunie UCI de Ierse journalist Paul Kimmage voor de rechter gedaagd. Kimmage staat bekend als een fervent dopingcriticus. Hij schreef het boek Rough Ride, waarin hij aan de hand van zijn eigen profcarrière de dopingcultuur in het wielrennen openbaarde.

Kimmage beschuldigt de UCI ervan bepaalde renners een voorkeursbehandeling te geven als het gaat om de bestrijding van vals spel. Volgens hem werd onder anderen Lance Armstrong de hand boven het hoofd gehouden en voorkwam de wielrenunie dat positieve dopingcontroles van de Amerikaan in de openbaarheid belandden.

Armstrongs voormalige ploeggenoten Floyd Landis en Tyler Hamilton zijn daar eveneens van overtuigd. De laatste schreef onlangs ook een boek, The Secret Race, maar de UCI ziet niets in het aanklagen van Hamilton, zei oud-voorzitter Hein Verbruggen vrijdag tegen Cyclingnews.

Wel heeft de wielrenunie Landis aangeklaagd. Volgens de betrapte Tourwinnaar van 2006 liet de UCI een positieve dopingcontrole van Armstrong verdwijnen, die van de Ronde van Zwitserland in 2001 zou dateren. Tot een rechtszaak is het echter nog niet gekomen. 'We kunnen hem niet vinden', zei Verbruggen over Landis.

Verbruggen spreekt de beschuldigingen van Kimmage met klem tegen en daagt hem daarom voor de rechter. Verbruggen en de huidige UCI-voorzitter Pat McQuaid eisen een schadevergoeding van 8.000 Zwitserse francs (6.600 euro). Ook willen ze dat Kimmage het vonnis, als dat ten faveure van de UCI is, op eigen kosten laat publiceren in verschillende media.

De Ier moet op 12 december voor de rechtbank verschijnen in Vevey in Zwitserland, waar de wielrenunie zetelt. Hij wordt gehoord samen met diverse, door de UCI opgeroepen, getuigen. Een van hen is Gerry van Gerwen, die jaren leiding gaf aan de Milram-profploeg. Hij zegt nog geen oproep te hebben ontvangen, maar heeft zich op verzoek van Verbruggen bereid verklaard het voor de UCI op te nemen. Van Gerwen: 'Ik heb een paar jaar geleden een handtekening gezet toen Hein me daarom vroeg.'

Een vriendendienst aan Verbruggen wil Van Gerwen het niet noemen. 'Ik doe dit uit overtuiging.' Hij zegt bij Milram nooit signalen te hebben gehad dat de UCI bevooroordeeld is in dopingzaken. 'Er is bij mijn weten nooit iets onder het vloerkleed geveegd.'

Andere getuigen zijn onder anderen de voorzitter van de Zwitserse wielrenunie, de voorman van de CPA - de vakbond voor de profrenners - en diverse UCI-functionarissen.

Van Gerwen: 'Dit hoort bij het proces van volwassenwording van het wielrennen. Er worden zo veel geschillen in deze sport in de rechtszaal beslist.'

David Walsh, een van de bekendste criticasters van Armstrong, noemt het aanklagen van Kimmage een schandaal. 'Deze man heeft meer voor de antidopingbeweging gedaan dan welke oud-renners ook', twitterde hij.

In Maastricht, waar de wielrenunie vrijdag vergaderde vanwege de WK op de weg, bleek gisteren dat de UCI afziet van de plannen om een generaal pardon voor dopingzondaars uit het verleden in te voeren. De gedelegeerden van de UCI spraken zich daartegen uit. Voorzitter McQuaid had het voorstel voor amnestie zelf ter tafel gebracht.

undefined

Meer over