Wiegel mag van Nederlanders premier worden

VVD-senator Hans Wiegel mag van het Nederlandse volk premier worden als Wim Kok ermee stopt. Een goede tweede is de PvdA'er Johan Stekelenburg, eveneens senator en burgemeester van Tilburg....

De voorkeur van het Nederlandse volk blijkt uit een onderzoek dat Volkskrant Magazine verrichtte samen met NIPO en de Universiteit van Amsterdam. De centrale vraag was: wie moet minister-president Wim Kok opvolgen?

Wiegel verwierf 14 procent van de stemmen, Stekelenburg 10 procent. Nog veel meer kiezers (34 procent) hebben geen flauw idee wie er straks premier moet worden.

Mocht Kok meedoen, dan vindt 57 procent dat hij moet doorgaan, hoewel het vertrouwen in hem fors is gedaald.

In Volkskrant Magazine zeggen Wiegel en Stekelenburg beiden zich vooral gevleid te voelen. Stekelenburg noemt de uitslag van het onderzoek voor hem niet relevant. Wiegel liet al eerder weten 'best de eerste VVD-premier' te willen worden. Nu spreekt hij van een jongensdroom en 'dromen doven nooit'.

Zelf veronderstelt Wiegel dat hij vooral populair is onder jonge kiezers. Het onderzoek leert het tegendeel. Vooral mannen en vrouwen die de vijftig zijn gepasserd, kiezen hem. Stekelenburg moet het hebben van mannelijke kiezers, dertigers, maar ook opvallend veel 65-plussers.

De ondervraagden kozen uit een rijtje van tien politici. De derde plaats wordt gedeeld door Paul Rosenmöller (GroenLinks) en opmerkelijk genoeg ook VVD-leider Hans Dijkstal. Beiden scoorden 9 procent. Onderaan de lijst bungelen D66-leider Thom de Graaf en Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA).

In alle gevallen leggen zittende politici het af tegen betrekkelijke buitenstaanders. Wiegel noemt dat in zijn gesprek met Stekelenburg opvallend. De huidige machthebbers zouden daar hun 'lessen uit moeten trekken'.

Want niet alleen Wiegel is populairder dan zijn leider Dijkstal, ook PvdA-fractieleider Ad Melkert (5 procent) legt het af tegen outsider Stekelenburg.

CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer blijkt met een magere 4 procent nog steeds in de schaduw te verkeren van zijn voorgan ger, oud-minister-president Ruud Lubbers (8 procent).

Het onderzoek leert ook dat Paars over zijn hoogtepunt heen is. De combinatie van PvdA, VVD en D66 scoort nog steeds niet slecht, maar een regering waarin de VVD wordt ingeruild voor GroenLinks is veel populairder.

Ook een combinatie van PvdA, CDA en GroenLinks heeft de voorkeur van een groot deel van de kiezers.

Zie Volkskrant Magazine

Meer over