Wiebes zekerheidshalve 'kind aan huis' in Bulgarije

Zijn voorganger was er met geen tien paarden naar toe te slepen, maar de nieuwe staatssecretaris voor belastingzaken, Eric Wiebes, loopt er figuurlijk de deur plat: Bulgarije, bekend van de Bulgarenfraude die Frans Weekers de kop kostte.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in de Tweede Kamer. Beeld null
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in de Tweede Kamer.

Waarom? Omdat de Tweede Kamer vond dat Weekers te laconiek reageerde op de miljoenen euro's waarmee criminele Bulgaren zich allerlei toeslagen wisten toe te eigenen. Hoe vaak hebt u met uw Bulgaarse collega's contact gehad over deze fraude, vroeg een woedende Kamer aan Weekers, inclusief zijn eigen VVD. Nou, nog niet, want ik krijg ze niet te pakken, zei de staatssecretaris bedremmeld met een blik naar de nooduitgang.

'Kind aan huis'
Dat gaat mij niet overkomen, moet Wiebes hebben gedacht. 'Ik ben inmiddels kind aan huis bij het Bulgaarse kabinet', zei hij vandaag in een Kamerdebat. 'Op sommige departementen heb ik inmiddels mijn eigen mok als ik daar op bezoek ben.' In het universum van Wiebes moeten dit worden begrepen als 'bij wijze van spreken'. Hij heeft het vliegtuig naar Sofia nog niet gepakt.

De staatssecretaris-sinds-100-dagen wilde maar zeggen dat hij wél telefoon en mail gebruikt om met Bulgaren in contact te komen om de achterovergedrukte toeslagen terug te krijgen. Dat hij wél bijeenkomsten in Brussel - waar hij soms als minister van Financiën kan optreden omdat de echte minister Dijsselbloem dan Eurogroepvoorzitter is - aangrijpt om leden van het Bulgaarse kabinet aan hun jasje te trekken.

Indolente reactie
Allemaal Bulgaarse interacties waartoe Weekers niet te verleiden was. Eind januari trad hij af. Toen had de Bulgarenfraude als een olievlek gewerkt en viel hij over het hele toeslagensysteem. Weekers' indolente reactie op de fraude had de Kamer bevestigd in zijn finale oordeel: deze man kan de verantwoordelijkheid voor de Belastingdienst niet aan. Hij hield de eer aan zichzelf.

Het ging bij die fraude om ruim 800 Bulgaren waarvan er 300 niet konden worden opgespoord. Weekers stapte daarover naar de Bulgaarse rechter, maar verwachtte daar niets van. Zijn kosten-baten-afweging maakte de Kamer ook niet blij. 'Ik moet ook kijken: wat kost me dat hele grapje?', zei hij over de rechtsgang. Want het ging bij de fraude om 'relatief geringe bedragen': 2,4 miljoen euro aan verdwenen toeslagen, 1 miljoen aan boetes, waarvan 70 duizend euro was betaald.

Voormalig staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in het fatale Kamerdebat eind januari. Beeld null
Voormalig staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in het fatale Kamerdebat eind januari.
Meer over