NieuwsGroningen

Wiebes houdt vast aan uitstel in Groningen

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) houdt voet bij stuk: ruim 1.500 Groningse huizen worden in afwachting van nieuw onderzoek voorlopig niet versterkt. Twee weken geleden was dat nog ‘onverteerbaar’ voor bestuurders uit het aardbevingsgebied, die voor een ramkoers kozen. Maar maandag bonden zij na enkele toezeggingen van de bewindsman in.

null Beeld Simon Lenskens
Beeld Simon Lenskens

‘We zullen het samen moeten doen’, klonk het in koor na een anderhalf uur durend spoedberaad op het Groningse Provinciehuis. De onvrede over de voortdurende onzekerheid voor de mensen die eerder te horen kregen dat hun huis onveilig is en aangepakt moet worden, blijft. ‘Dat is zeker geen detail, maar een belangrijk meningsverschil’, aldus gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP).

Wiebes beloofde dat de betreffende huiseigenaren op 1 juli duidelijkheid krijgen. Ondertussen gaan in tegenstelling tot eerdere berichten de inspecties van woningen door, en worden nog eens ruim 1.500 woningen die al geïnspecteerd zijn wel berekend op hun sterkte. Dat alles om nog meer vertraging in de moeizame versterkingsoperatie te voorkomen.

Ook bezwoer de minister dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geen nieuwe zeggenschap krijgt. Daar leek het in een uitgelekt gespreksverslag wel op, tot grote ontsteltenis van de Groningse bestuurders en belangenorganisaties. Het gasbedrijf was enkel gevraagd ‘een model te draaien’. ‘Dat is iets anders dan bepalen’ wat er met huizen gebeurt, zei Wiebes.

‘We kunnen dit niet zonder elkaar. We zullen het samen moeten doen’, zei commissaris van de koning René Paas, hier naast Wiebes. Beeld Simon Lenskens
‘We kunnen dit niet zonder elkaar. We zullen het samen moeten doen’, zei commissaris van de koning René Paas, hier naast Wiebes.Beeld Simon Lenskens

Na zijn starre voorganger Henk Kamp werd de ‘flexibele Wiebes’ aanvankelijk als een verademing ervaren in Groningen. Superlatieven kwamen tekort, zeker nadat hij namens het kabinet bekend had gemaakt de gaskraan versneld dicht te draaien.

Maar de afgelopen weken bekoelde de liefde snel. Wiebes trapte op de rem bij het versterken van huizen, in de hoop dat nieuw onderzoek zal uitwijzen dat er minder ingrijpende maatregelen nodig zijn nu gaswinning naar nul gaat. Twee weken geleden liepen bestuurders uit de aardbevingsgebied daarom boos weg van de onderhandelingstafel. Zij vinden dat Wiebes met deze eenzijdige pas op de plaats eerdere afspraken schendt en nieuwe onzekerheid creëert.

Om diezelfde reden stapte vorige week Hans Alders op, die als Nationaal Coördinator Groningen geacht werd de versterkingsoperatie te leiden. Ook belangengroepen reageerden ‘met verbijstering’. Zij stelden Wiebes een ultimatum. ‘Wij accepteren geen verdere uitstel, de maat is vol. De overheid heeft zich simpelweg te houden aan afspraken gemaakt met haar burgers.’

Nu praten betrokken partijen dus toch verder – al was het om de simpele reden dat ze op elkaar aangewezen zijn. ‘We kunnen dit niet zonder elkaar. We zullen het samen moeten doen’, zei commissaris van de koning René Paas.

Wiebes was naar eigen zeggen gekomen om ‘misverstanden en verwarring' weg te nemen. ‘Op een punt blijven we het oneens, op heel veel andere punten zij we dat niet. Versterking blijft nodig. Er moet zo snel mogelijk nieuwe duidelijkheid komen.’ Op 1 juli verwacht hij advies van de Mijnraad.

Meer over