Wie zondag naar het strand wil, moet vroeg opstaan en parasol meenemen

Vervoersdeskundigen van de kustprovincies houden hun hart vast nu het eerste mooie zomerweekend is aangebroken. Met name op zondag worden wegen naar zee afgesloten en worden tijdelijke parkeerterreinen ingericht waar strandgangers op een pendelbus moeten overstappen....

Van onze verslaggever Noël van Bemmel

De provincie Noord-Holland verwacht voor vandaag nog een normale stranddag. Dat komt omdat de temperatuur op het strand waarschijnlijk niet boven de 24 graden Celsius uitkomt. Veel Nederlanders, zo leert de ervaring, vinden dat net iets te fris voor een dag in zwemkostuum. Alleen in Zandvoort wordt enige drukte verwacht.

Voor zondag wordt echter 30 graden Celsius voorspeld. Daarom staan bij de provincie Noord-Holland voor die dag wel alle signalen op rood en worden extra maatregelen genomen.

Dé strandtip voor dit weekend is IJmuiden aan Zee. Door werkzaamheden aan de A9, die vandaag beginnen, is dat strand slecht bereikbaar en dus rustig. Slimme badgasten pakken de draagvleugelboot uit Amsterdam naar Velsen. Bus 82 kan ook.

Ook relatief rustig op zondag: het strand van Heemskerk. Zoals altijd louter bereikbaar na een voet- of fietstocht van 4 kilometer door de duinen. Bij camping Geversduin is een zogeheten reach-the-beach-fiets te huur voor 6 euro per dag (wel reserveren: 0251-661095).

Zandvoortgangers worden aan het begin van de Zeeweg gedirigeerd naar de Kennemersporthal. Vanaf die parkeerplaats met 900 plekken vertrekt zes keer per uur een pendelbus over een aparte rijbaan. Wie toch langs de boulevard wil parkeren, krijgt hulp van verkeersregelaars op scooters. Wie per trein komt, kan per strandbus of tuktuk een plekje verderop zoeken.

Wijk aan Zee stelt voor parkeren de Dorpsweide ter beschikking vlak bij het strand. Castricum aan Zee sluit de Zeeweg af zodra alle parkeerplaatsen bezet zijn. Laatkomers moeten per stadsbus vanaf twee parkeerplaatsen in Castricum.

Egmond aan Zee en Bergen aan Zee richten zondag ook tijdelijke parkeerterreinen in. Die laatste badplaats is ook bereikbaar met de speciale zomerbus uit Alkmaar.

Noord-Holland is al drie jaar bezig om de bereikbaarheid van de kust te verbeteren en doet dat met een coördinator, noodmaatregelen voor drukke dagen en een website (www.reachthebeach.nl). Zuid-Holland en Zeeland hebben dat niet.

Die laatste provincie zegt voldoende parkeergelegenheid te hebben. Veel strandgangers hebben er een huisje in de buurt. Alleen op de snelwegen, bij tunnels en bruggen worden files verwacht. Op het provinciehuis van Zuid-Holland kon vrijdag niemand zeggen of de badplaatsen van Noordwijk aan Zee tot Rockanje extra maatregelen zullen treffen.

Noordwijk aan Zee en Katwijk aan Zee hebben wel een gezamenlijk transferium. Maar die is niet speciaal bedoeld voor het eerste mooie vakantieweekeinde. Parkeren in Scheveningen zal ook een probleem worden. De gemeente adviseert de tram te pakken.

Strandtenteigenaren zullen blij zijn met het warme weer. Eerder klaagden zij over hun lage omzet dit jaar. De Nederlandse Vereniging Strandtentexploitanten Noordzeestrand (NVSN) schatte de omzetderving op 40 procent als het slechte weer zou aanhouden. Dat zou neerkomen op 50 miljoen euro omzetderving.

Wie zondag niet in een file wil staan of in een plakkerige trein wil zitten, moet vroeg vertrekken. Voor half tien op het strand aanwezig zijn is volgens deskundigen verstandig. Neem een parasol mee voor de siësta. Wie half tien niet haalt, zou een fiets kunnen meenemen of huren. Dat opent heel veel mogelijkheden.

Meer over